Antena 3 CNN Externe Zeci de civili au fost uciși de talibani, drept represalii, în Valea Panjshir, fostul fief al luptătorilor din rezistență

Zeci de civili au fost uciși de talibani, drept represalii, în Valea Panjshir, fostul fief al luptătorilor din rezistență

Cel puțin 20 de civili au fost uciși de talibani în Valea Panjshir, unde islamiștii au reușit să elimine cea mai mare parte a opoziției armate, transmite BBC, care precizează că a avut acces la imagini și mărturii care atestă omorurile.

Zeci de civili au fost uciși de talibani, drept represalii, în Valea Panjshir, fostul fief al luptătorilor din rezistență
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Sep 2021   •   22:54

"Cândva faimos și plin de viață, acum pustiu, ca un oraș fantomă. Pe vremuri, cămin al rezistenței, dar o rezistență pare în prezent inutilă.

Oamenii și-au încuiat ușile și au fugit.

Nu este surprinzător, când rezidenții sunt împușcați pe marginea drumului", se spune în reportajul BBC care documentează una dintre execuțiile talibanilor în Panjshir.

Într-o secvență filmată pe marginea unui drum din provincie, un bărbat în uniformă militară este înconjurat de talibani.

El insistă că este civil. Islamiștii nu se lasă convinși și-l execută cu mai multe focuri de armă.

Uniformele militare sunt comune în zonă, remarcă BBC.

O altă victimă a fost Abdul Sami, proprietar al unui magazin și tatăl a doi copii. Surse locale spun că bărbatul nu a vrut să fugă din calea talibanilor, spunând că n-are nimic de-a face cu războiul (foto următoare).

A fost arestat și acuzat că a vândut cartele SIM luptătorilor din rezistență.

După câteva zile, cadavrul i-a fost aruncat lângă locuință. Martori locali spun că trupul neînsuflețit prezenta urme de tortură.

Cazurile menționate de BBC contrastează puternic cu asigurările date de talibani după preluarea puterii la Kabul și după lichidarea celor mai multe puncte de rezistență din Panjshir.

Reprezentanții islamiștilor au negat relatărilor conform cărora luptătorii lor execută civili, notează BBC.

Cât valorează asigurările talibanilor

Când au intrat în Valea Panjshir, militanții i-au încurajat pe rezidenți să își vadă de viață ca de obicei.

"Trebuie să revină la activitățile zilnice. Dacă sunt negustori, se pot duce la prăvăliile lor. Dacă sunt fermieri, se pot duce la ferme. Suntem aici să îi protejăm, cu tot cu familiile lor", a declarat Malavi Abdullah Rahamani, un purtător de cuvânt taliban.

Însă îndemnurile n-au avut prea mare ecou, notează BBC. Mulți oameni din vale încearcă să plece iar sub vârfurile stâncoase ale văii s-au format cozi lungi de mașini.

În plus, zona este amenințată de o penurie de alimente și medicamente.

Patricia Grossman, reprezentanta Observatorului pentru Drepturile Omului, spune că relatările despre oamenii uciși în Panjshir urmează un model prestabilit, pe care acest ONG l-a documentat pe tot cuprinsul țării.

"În timp ce talibanii avansau spre Kabul în iulie-august, am primit relatări similare și am putut proba execuții sumare ale foștilor membri ai forțelor de securitate, ale foștilor membri ai guvernului dar și ale civililor, drept răzbunare. Aceste relatări (din Panjshir, n.r.) respectă același model", a spus Grossman.

Între relatările despre crime atribuite talibanilor în timpul campaniei militare către Kabul se numără asasinarea unor membri ai minorității Hazara și uciderea unei femei-polițist.

×
Subiecte în articol: talibani Panjshir civili uciși
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close