Antena 3 CNN Externe Talibanii interzic femeilor să mai apară în filme și seriale TV

Talibanii interzic femeilor să mai apară în filme și seriale TV

Femeilor li s-a interzis să apară în filme și seriale TVîn Afganistan, conform noilor reguli impuse de guvernul taliban.

Talibanii interzic femeilor să mai apară în filme și seriale TV
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Noi 2021   •   09:55

Jurnalistele și prezentatoarele au primit, de asemenea, ordin să poarte batic pe ecran, deși regulile nu spun ce tip de acoperire să folosească. Reporterii spun că unele dintre reguli sunt vagi și pot fi interpretate.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan la mijlocul lunii august și mulți se tem că vor impune treptat restricții dure. Gruparea militantă islamistă, care a preluat controlul după plecarea forțelor americane și aliate, a instruit aproape imediat fetele și tinerele să rămână acasă de la școală. În timpul guvernării lor anterioare din anii 1990, femeilor li s-a interzis accesul la educație și la locul de muncă.

Cel mai recent set de ordine ale talibanilor, care au fost emise canalelor de televiziune afgane, conține opt reguli noi.

Acestea includ interzicerea filmelor considerate împotriva principiilor Sharia - sau legii islamice - și a valorilor afgane, în timp ce filmările cu bărbați care expun părți intime ale corpului sunt interzise.

Comedia și spectacolele de divertisment care insultă religia sau pot fi considerate ofensatoare pentru afgani sunt de asemenea interzise.

Talibanii au insistat ca filmele străine care promovează valorile culturale străine să nu fie difuzate.

Canalele de televiziune afgane prezintă în mare parte drame străine cu personaje principale feminine.

Un membru al unei organizații care reprezintă jurnaliștii din Afganistan, Hujjatullah Mujaddedi, a declarat că anunțul unor noi restricții a fost neașteptat.El a declarat pentru BBC că unele dintre reguli nu sunt practice și că, dacă sunt implementate, radiodifuzorii ar putea fi forțați să închidă.

Decizia anterioară a talibanilor de a ordona fetelor și tinerelor să rămână acasă de la școală a făcut din Afganistan singura țară din lume care interzice unei jumătăți din populație să obțină o educație.

Primarul capitalei, Kabul, le-a spus, de asemenea, angajatelor municipale să stea acasă, cu excepția cazului în care locurile lor de muncă nu pot fi ocupate de un bărbat.

Talibanii susțin că restricțiile lor privind femeile care lucrează și fetele care studiază sunt „temporare” și sunt aplicate doar pentru a se asigura că toate locurile de muncă și mediile de învățare sunt „sigure” pentru ele.
 

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani serial filme femei
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close