Antena 3 CNN Externe Talibanii au decis cât de mult pot călători femeile singure pe șosea, în Afganistan

Talibanii au decis cât de mult pot călători femeile singure pe șosea, în Afganistan

Regimul islamic la putere în Afganistan a decis că femeile nu pot călători pe distanțe lungi decât însoțite de o rudă de sex masculin iar celor care nu respectă această regulă nu trebuie să li se permită transportul, semnalează BBC.

Talibanii au decis cât de mult pot călători femeile singure pe șosea, în Afganistan
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Dec 2021   •   16:06

O directivă în acest sens, emisă de Ministerul Promovării Virtuților și Prevenirii Viciilor stabilește că femeile care se deplasează pe distanțe mai lungi de 72 de kilometri trebuie să fie însoțite de un membru din familia apropiată, de sex masculin.

Documentul le cere proprietarilor de vehicule să refuze transportul femeilor care nu au acoperământ islamic pentru față. De asemenea, directiva interzice muzica în interiorul autovehiculelor.

"Mi-a fost foarte rău. Nu pot să ies în mod independent. Ce ar trebui să fac dacă eu sau copilul meu suntem bolnavi iar soțul nu este disponibil? Talibanii ne-au luat fericirea. Mi-am pierdut independența și puterea de a fi fericită", spune Fatima, o moașă din Kabul, citată de BBC.

Grupul umanitar Human Rights Watch semnalează că noile restricții le transformă tot mai mult în prizoniere pe femeile afgane. 

Noile restricții "taie femeilor posibilitatea de a se mișca liber sau de a putea fugi de acasă dacă se confruntă cu violența domestică", arată Heather Barr, director adjunct în cadrul organizației menționate.

De la preluarea puterii în Afganistan, la mijlocul lunii august, talibanii au ordonat femeilor care munceau să rămână acasă iar gimnaziile au rămas deschise doar pentru elevii și profesorii de sex masculin.

Talibanii au susținut că restricțiile educaționale și de muncă sunt doar temporare, până la "garantarea siguranței" pentru fetele și femeile afgane.

BBC amintește că în decursul precedentului regim taliban din anii '90 ai secolului trecut, femeilor li s-a interzis accesul la educație și muncă.

Luna trecută, guvernul taliban a interzis femeilor să apară în producțiile comerciale televizate și a ordonat jurnalistelor și prezentatoarelor TV să poarte acoperământ pentru cap în aparițiile video.

Regimul de la Kabul a fost avertizat că trebuie să respecte drepturile femeilor înainte ca ajutorul financiar pentru Afganistan să fie reluat.

Țara se confruntă cu spectrul unei crize economice și umanitare profunde, pe fondul înghețării sprijinului financiar internațional, amintește BBC.

×
Subiecte în articol: talibani femei calatorii
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close