Antena 3 CNN Externe Tensiune maximă. Pirotehniştii dezamorsează "Bomba Cutremurului", menită să distrugă navele naziste

Tensiune maximă. Pirotehniştii dezamorsează "Bomba Cutremurului", menită să distrugă navele naziste

Scafandrii pirotehnişti militari au început, luni, operaţiunea extrem de riscantă de dezamorsare a unei bombe gigantice, de peste 5 tone, care a fost folosită în ultima parte a celui de-al Doilea Război mondial.

Tensiune maximă. Pirotehniştii dezamorsează "Bomba Cutremurului", menită să distrugă navele naziste
de Adrian Iclozan    |    12 Oct 2020   •   15:35

Superbomba, numită Tallboy în argoul aviaţiei britanice, a fost lansată de Royal Air Force asupra unei nave de război a Germaniei naziste în 1945 însă, evident, şi-a ratat ţinta.

Ea a ajuns pe fundul Mării Baltice, în apropierea portului din oraşul Swinoujscie, situat în nord-vestul Poloniei şi care în vremea războiului era teritoriu german, găzduind una dintre cele mai importante baze naziste.

O geamandură galbenă marchează, la suprafaţa canalului Piastowski, locul unde a căzut bomba.

Dispozitivul a rămas nedescoperit până anul trecut, când a fost depistat de muncitorii care dragau un canal din apropiere.

Înainte de dezamorsare, bomba trebuie scoasă din nisip

"Doar vâful i se vede. E o premieră mondială. Nimeni nu a mai dezamorsat vreodată o bombă Tallboy", a declarat Grzegorz Lewandowski, purtătorul de cuvânt al marinei militare poloneze.

Operaţiunea demarată luni este efectuată de scafandri militari pirotehnişti şi urmează să dureze până la 5 zile.

Complexitatea este pe măsura riscului: bomba lungă de 6 metri s-a înfipt în nisipul de pe fundul mării, la aproximativ 12 metri adâncime. În primele două zile, scafandrii pirotehnişti vor încerca să o degajeze din nisip în siguranţă, în condiţiile în care încărcătura explozivă echivalentă cu 3,6 tone de TNT ar putea detona la vibraţii.

Dacă acest prim pas reuşeşte, pirotehniştii vor folosi o tehnică numită "deflagraţie", care presupune arderea de la distanţă a explozibilului, fără iniţierea unei explozii.

Sute de persoane au fost evacuate

Varianta exploziei controlate a fost exclusă din cauza riscului că unda de şoc ar putea distruge un pod situat la câteva sute de metri de locul intervenţiei.

Pericolul real ca bomba - printre cele mai puternice construite şi utilizate în al Doilea Război mondial - să explodeze, în ciuda tuturor precauţiilor, a determinat autorităţile să evacueze aproximativ 750 de locuitori din localitatea expusă, relatează presa internaţională.

 

×
Subiecte în articol: Tallboy Swinoujscie bomba
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close