Antena 3 CNN Externe Tamás Sulyok, ales noul preşedinte al Ungariei, după demisia lui Katalin Novak

Tamás Sulyok, ales noul preşedinte al Ungariei, după demisia lui Katalin Novak

Parlamentul Ungariei l-a ales pe Tamás Sulyok, președintele Curții Constituționale, ca următor președinte pentru a o înlocui pe Katalin Novak, care a demisionat după ce a acordat o graţiere într-un scandal de abuz asupra copiilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2024   •   09:39

Ungaria, care şi-a pierdut emblematica preşedintă după ce a făcut o graţiere într-un dosar de pedofilie, şi-a ales, în Parlament, un succesor al lui Katalin Novak, într-o încercare de a închide acest scandal răsunător, relatează AFP.

Parlamentul maghiar a ales drept urmaş un fost şef al Curţii Constituţionale, Tamaş Sulyok, în vârstă de 67 de ani. Se așteaptă ca Sulyok să-și preia funcția pe 5 martie.

Şi preşedintele ţării noastre, Klaus Iohannis l-a felcitat pe noul lider maghiar: "Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună în beneficiul popoarelor noastre, în baza Parteneriatului Strategic dintre România și Ungaria".

În Ungaria, preşedintele are un rol ceremonial. Prima femeie care a ocupat această funcţie în Ungaria, Katalin Novak, aleasă în martie 2022, a demisionat în urmă cu două săptămâni, recunoscând o "greşeală” în decizia de graţiere a complicelui unui pedofil.

Opoziţia a denunţat alegerea lui Tamás Sulyok, spunând că este un candidat fără anvergură politică, iar câteva mii de persoane au demonstrat duminică la Budapesta pentru a cere ca şeful statului să fie ales prin vot universal direct.

×
Subiecte în articol: presedinte Ungaria
Parteneri
Primele imagini din interiorul halei cuprinse de incendiu, în București
x close