Antena 3 CNN Externe Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia. Motivul din spatele deciziei

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia. Motivul din spatele deciziei

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia în urma deciziei sale controversate de grațiere pe care a acordat-o unui bărbat.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia. Motivul din spatele deciziei
Sursa foto: Captură video Facebook/Katalin Novak
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Feb 2024   •   19:21

Katalin Novák, în vârstă de 46 de ani, a anunțat sâmbătă, într-un mesaj televizat, că se va retrage de la președinție, funcție pe care o deține din 2022.

Decizia sa a venit după mai bine de o săptămână de indignare publică, după ce s-a dezvăluit că ea a acordat o grațiere prezidențială în aprilie 2023 unui bărbat condamnat pentru că a ascuns o serie de abuzuri sexuale asupra copiilor într-un centru de copii administrat de stat.

„Am făcut o greșeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a spus Novak într-un discurs difuzat la televiziunea de stat, potrivit Reuters.

Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului. Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.

Ea a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

 

×
Subiecte în articol: Ungaria Katalin Novak demisie
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close