Antena 3 CNN Externe Țara din Europa care a înregistrat, în 2023, cel mai scăzut nivel de emisii de CO2 din ultimii 70 de ani

Țara din Europa care a înregistrat, în 2023, cel mai scăzut nivel de emisii de CO2 din ultimii 70 de ani

Emisiile de dioxid de carbon dintr-o țară europeană au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani, ca urmare a unei reduceri mai mari decât se estimase a utilizării cărbunelui.

Țara din Europa care a înregistrat, în 2023, cel mai scăzut nivel de emisii de CO2 din ultimii 70 de ani
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2024   •   15:42

Conform unui studiu publicat joi, 4 ianuarie, Germania a înregistrat, anul trecut, cel mai scăzut nivel de emisii de dioxid de carbon (CO2), transmite AFP.

Emisiile de gaze cu efect de seră din Germania au atins, anul trecut, 673 de milioane de tone de CO2, "cel mai redus nivel după anii 1950", în scădere semnificativă de la 746 de milioane de tone în 2022, conform calculelor grupului de experţi Agora Energiewende. 

Germania a înregistrat un rezultat mai bun comparativ cu obiectivul anual de maximum 722 de milioane de tone de CO2, prevăzut în legea germană de protecţie a mediului, a explicat organizaţia. 

Scăderea se datorează, "în mare parte unei reduceri drastice a producţiei de energie electrică pe bază de cărbune", a notat grupul de experţi. 

Citește și: Donald Trump și Bill Clinton, menționați în dosarul de trafic de persoane al lui Jeffrey Epstein

Celălalt factor care a jucat un rol esențial este reprezentat de faptul că Germania îşi continuă virajul energetic, cu o producţie de energie electrică bazată din ce în ce mai mult pe energii regenerabile.

Energia produsă astfel a reprezentat, anul trecut, 55%, faţă de 48% în 2022, a indicat Agenţia Federală a Resurselor, notează AFP. 

Ponderea cărbunelui în activităţile de producţie a scăzut la 26%, comparativ cu aproape 34%, în 2022. 

În schimb, emisiile provenite de la locuinţe şi transporturi au "stagnat, practic", nereuşind pentru al patrulea, respectiv, al treilea an să îndeplinească obiectivele climatice, a subliniat Agora Energiewende. 

În vederea atingerii obiectivelor asumate, Germania are nevoie de o "ofensivă de investiţii" pentru a moderniza încălzirea clădirilor şi industria, au subliniat experţii.

Aceştia estimează că doar 15% din reducerea emisiilor observată în 2023 va fi "sustenabilă", având loc pe termen lung, potrivit ziare.com.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close