Antena 3 CNN Externe Un tată îşi ţine de mână fetița moartă, prinsă în pat sub dărâmături. Imaginea agoniei din Turcia care a făcut înconjurul lumii

Un tată îşi ţine de mână fetița moartă, prinsă în pat sub dărâmături. Imaginea agoniei din Turcia care a făcut înconjurul lumii

Puține imagini înfățișează agonia provocată de cutremurele din Turcia la fel de clar ca fotografia surprinsă în regiunea Kahramanmaraș, în care un tată își ține de mână fiica moartă, în timp ce salvatorii și civilii trec prin clădirea turtită în care copila s-a stins.

Un tată îşi ţine de mână fetița moartă, prinsă în pat sub dărâmături. Imaginea agoniei din Turcia care a făcut înconjurul lumii
Sursa foto: AFP/ Adem Altan/ Profimedia Images
de Mia Lungu    |    07 Feb 2023   •   22:17

Videoclipurile și fotografiile surprinse după cutremurele care au devastat sudul Turciei și nordul Siriei, ucigând mii de oameni, arată salvatori care săpă cu mâinile prin dărâmături și blocuri de apartamente culcate la pământ în doar câteva secunde.

Însă puține imagini înfățișează agonia la fel de clar ca o fotografie din regiunea turcească Kahramanmaraș, în care un tată își ține de mână fiica moartă, în timp ce salvatorii și civilii trec pe lângă el, prin clădirea turtită în care aceasta a pierit luni.

Fotograful de la AFP Adem Altan a surprins marți, 7 februarie, o serie de fotografii care îl înfățișează pe Mesut Hancer stând în mijlocul unei clădiri distruse în timp ce ține mâna fiicei sale.

Rămas ghemuit printre dărâmături, cu o privire pierdută, Mesut Hancer o ține strâns pe Irmak, în vârstă de 15 ani, care a rămas întinsă pe patul ei, prinsă sub plăcile de beton care au fost cândva pereții unor apartamente, potrivit CNN.

Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Am fost atât de emoționat în acel moment. Aveam lacrimi în ochi. Pozam și plângeam"

În timp ce Adem făcea pozele, bărbatul îl urmărea cu privirea. "Fă-i poze fiicei mele", a șoptit el în direcția fotoreporterului, cu vocea tremurândă. Doar pentru o clipă, el a dat drumul mâinii fiicei sale pentru a-i arăta fotografului unde se afla fiica sa de 15 ani, conform ANSA. 

"Am fost atât de emoționat în acel moment. Aveam lacrimi în ochi. Pozam și plângeam. Doamne, e o durere insuportabilă”", a povestit fotograful.

Adem l-a întrebat apoi cum îl cheamă și cum o cheamă pe fiica sa. "Fiica mea, Irmak", a răspuns tatăl, Mesut Hancer. 

"Vorbea cu dificultate, cu o voce foarte joasă", a povestit fotoreporterul: "A fost greu să îi mai adresez întrebări, deoarece locuitorii din jurul lui le cereau oamenilor să păstreze tăcerea pentru a putea auzi vocile eventualilor supraviețuitori prinși sub dărâmături".

În acel moment, Adem s-a gândit imediat că acea imagine ar putea rezuma toată durerea victimelor cutremurului, fără să-și imagineze însă impactul pe care îl va avea: preluată de presa din întreaga lume, devenită virală pe rețelele de socializare, distribuită de sute de mii de ori de internauți disperați. Adem a primit mii de mesaje, în care își exprimă solidaritatea și emoția față de durerea acestui tată, orfan de fiica sa. 

"Cred că este o fotografie care îmi va rămâne întipărită în memorie. Mulți mi-au spus că nu vor uita niciodată această imagine", a spus fotograful.

Fotografiile au făcut înconjurul lumii, fiind distribuite de redacții din zeci de țări, dar și pe rețelele sociale de toți cei impresionați profund de această tragedie.

Citește și: Salvatorii greci au izbucnit în lacrimi, după ce au scos o fetiţă în viaţă de sub dărâmături, în oraşul Antakya din Turcia

 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close