Antena 3 CNN Externe The Times: Italienii i-au plătit pe insurgenţii talibani pentru menţinerea păcii în Afganistan

The Times: Italienii i-au plătit pe insurgenţii talibani pentru menţinerea păcii în Afganistan

The Times: Italienii i-au plătit pe insurgenţii talibani pentru menţinerea păcii în Afganistan
15 Oct 2009   •   20:13

Cotidianul britanic The Times a publicat joi informaţii conform cărora serviciile secrete italiene i-ar fi plătit pe talibani pentru a menţine pacea în regiunea pentru care erau responsabile în Afganistan, transmite AFP.

Autorităţile italiene neagă însă totul, calificând ca ?total nefondate? informaţiile făcute publice de The Times. Potrivit cotidianului britanic servicile secrete italiene ar fi oferit comandanţilor talibani zeci de mii de dolari pentru a menţine pacea în Sairubi, zona pe care o aveau în grijă, înainte de a fi înlocuiţi de trupele franceze.

Potrivit The Times, cei zece soldaţi francezi ucişi în august 2008 într-o ambuscadă din acea regiune, au subapreciat riscurile misiunii lor deoarece nu li s-a spus că talibanii erau plătiţi pentru a menţine pacea în regiune.

Guvernul italian a calificat aceste acuzaţii ca ?total nefondate?, în cadrul unui comunicat. ?Guvernul Berlusconi nu a autorizat sau consimţit asupra vreunei forme de plată a unor sume de bani către insurgenţii talibani din Afganistan, şi nu ştie de existenţa unor asemenea iniţiative din partea guvernului anterior?, se arată în comunicat.

?Nu uitaţi că în prima jumătate a anului 2008 trupele italiene din Afganistan au suferit numeroase atacuri, inclusiv unul în zona districtului Surobi, pe 13 februarie 2008, în care a fost ucis locotenentul Francesco Pezzullo?, potrivit comunicatului. În acelaşi document se arată că generalul american David McKierman, comandantul şef al forţelor NATO în Afganistan în acel moment, a evidenţiat ?rezultatele obţinute de contingentul italian în special cele din zona Surobi?.

În comunicatul guvernului italian se mai precizează că au existat numeroase ?manifestări de recunoştinţă cuprivire la contribuţia serviciilor secrete italiene care au furnizat informaţii importante tuturor forţelor ISAF?. Textul neagă şi faptul că ?ambasadorul Statelor Unite la Roma a trimis, la începutul lunii iunie 2008, o reclamaţie cu privire la plăţi ipotetice făcute către insurgenţii talibani?.

?Nu avem suficiente informaţii care să confirme informaţiile apărute în presa britanică?, a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Armatei de la Paris, amiralul Christophe Prazuck.

Soldaţii francezi care se aflau în Afganistan de doar o lună, când au căzut victimă, în august 2008, uneia dintre cele mai sângeroase ambuscade a insurgenţilor talibani împotriva forţelor NATO, în urma căreia au murit 10 dintre militari. Contingentul italian este unul dintre cele mai numeroase, cu 3.250 de militari dstaţionaţi în Afganistan.

Antena3.ro

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close