Antena 3 CNN Externe Explozii la Tiraspol. O clădire guvernamentală, atacată cu aruncătoare de grenade | Incidentul vine după ce un deputat rus a amenințat Republica Moldova

Explozii la Tiraspol. O clădire guvernamentală, atacată cu aruncătoare de grenade | Incidentul vine după ce un deputat rus a amenințat Republica Moldova

Mai multe explozii au fost raportate în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste transnistrene.

Explozii la Tiraspol. O clădire guvernamentală, atacată cu aruncătoare de grenade  | Incidentul vine după ce un deputat rus a amenințat Republica Moldova
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2022   •   19:26

Informația a fost transmisă de agenția rusă TASS, care citează surse media locale.

Conform sursei citate, pompierii și ambulanțele se află în prezent la fața locului.

Nu se știe momentan dacă există victime. 

Potrivit presei internaționale, fotografii - a căror autenticitate nu a putut fi imediat verificată - arată ferestre sparte în clădirea din Tiraspol.

Alte imagini distribuite pe Telegram înfățișează două lansatoare de grenade, pe o stradă în apropierea clădirii, potrivit TASS.

Andrei Safonov, deputatul Consiliului Suprem din Transnistria, a declarat unui corespondent TASS că a fost folosit un lansator de grenade de mână iar motivul presupusului atac ar fi acela de a "semăna panică".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Autoritățile din Tiraspol:  "Nu există victime"

Comunicatul autorităților separatiste din Tiraspol, în continuare:

 "Luni, în jurul orei 17:00, în clădirea Ministerului Securității de Stat, situată la intersecția străzilor Manoilov și Karl Marx, au avut loc mai multe explozii.

Au fost sparte geamurile la etajele superioare. 

Zona este izolată de polițiști. La fața locului se află o echipă de investigații, geniști, pompieri, medici de la ambulanță și specialiști din alte servicii de urgență.

Potrivit datelor preliminare, focurile au fost lansate din lansatoare de grenade.

Nu există victime."

Un deputat rus ameninţă direct Republica Moldova: "Va fi o repetare a scenariului ucrainean"

Incidentul de la Tiraspol are toate elementele unei provocări: presupușii atacatori au abandonat armamentul la fața locului, clădirea atacată era goală, dar simbolizează puterea autorităților separatiste iar de la Moscova au fost lansate avertismente că Republica Moldova ar putea avea soarta Ucrainei.

Cea mai recentă astfel de amenințare vine de la Viktor Vodolațki, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI (Comunitatea Statelor Independente), integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții.

"În Transnistria locuiesc cetățenii noștri. Ei, ca și cei din Lugansk și Donețk, doresc un viitor sigur, alături de Rusia.

Ei vor același lucru pe care îl doresc Republicile Populare Donețk și Lugansk și Osetia de Sud. Ei înțeleg că numai împreună cu Rusia pot continua să trăiască în siguranță și pace, ei înșiși, copiii și nepoții lor.

Având în vedere că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a interzis Panglica Sf. Gheorghe pe teritoriul Moldovei, aceasta va fi o repetare a scenariului ucrainean.

Nu trebuie să-i permitem lui Sandu și curatorilor săi români să declanșeze astăzi un alt război pe teritoriul Transnistriei. Tot acest nazism, care a prins rădăcini lângă noi, trebuie doar să fie distrus, dezrădăcinat și uitat mulți ani", a declarat Vodolațki, citat de presa rusă.

Cum s-a format Transnistria separatistă

Învecinându-se cu Ucraina, Transnistria și-a proclamat independența față de Republica Moldova după un scurt război civil care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice.

Regiunea separatistă are propria monedă și propriile forțe de securitate.

Acest teritoriu, care numără circa 500.000 de locuitori, este însă puternic dependent de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi a desfășurat acolo 1.500 de militari.

Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internațională.

×
Subiecte în articol: Tiraspol Transnistria aruncator grenade
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close