Apa de la robinet din Tokyo a devenit periculoasă pentru prepararea hranei bebeluşilor, după ce nivelul de iod radioactiv a depăşit limita legală, fiind acum dublu, avertizează
AFP. Drept urmare, autorităţile au cerut populaţiei, miercuri, să nu mai folosească apa de la robinet pentru mâncarea celor mici, chiar dacă o fierb înainte.
Limita de iod radioactiv care se găseşte, în mod curent, în apa potabilă a fost fixată de autorităţile nipone la 100 becquerel pe kilogram pentru bebeluşi. Acum, un oficial din Guvernul metropolitan al oraşului Tokyo a declarat că a descoperit o concentraţie de iod de 210 becquerel pe kilogram în mostre prelevate din apa curentă.
Tokyo, o metropolă unde locuiesc 35 de milioane de persoane, este situată la 250 de kilometri sud-vest de centrala nucleară Fukushima.
Concentraţiile depăşite de iod radioactiv nu vizează numai apa de la robinet, ci şi unele alimente. Premierul japonez Naoto Kan a cerut populaţiei, miercuri, să nu consume legume în care a fost detectat un nivel anormal de radioactivitate, în special spanacul, brocoli, varza şi conopida. De asemenea, lapte crud contaminat a fost descoperit în prefectura Ibaraki.
Specialiştii atenţionează că, dacă o persoană consumă zilnic câte 100 de grame din legumele cele mai contaminate timp de zece zile, aceasta ar echivala cu jumătate din radiaţiile la care este expusă o persoană pe durata unui an.