Antena 3 CNN Externe Torţa olimpică îşi încheie oficial traseul mondial

Torţa olimpică îşi încheie oficial traseul mondial

Torţa olimpică îşi încheie oficial traseul mondial
03 Mai 2008   •   15:20

Torţa olimpică îşi încheie sâmbătă oficial traseul mondial. Torţa se află de cîteva zile pe teritoriul Chinei, ţara gazdă, dar două oraşe cunoscute, Macao şi Hong Kong, au fost incluse în traseul mondial. Până în august, când se dă startul Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, torţa va mai trece prin 119 oraşe din China. Flacăra va străbate toate provinciile chineze. O dublură a torţei, realizată special pentru a parcurge şi muntele Everest se află acum la o tabără de la poalele muntelui. Ea va fi purtatată până pe vârf doar atunci când meteorologii anunţă trei-patru zile de vreme bună. Deocamdată acolo ninge abundent.

Până să ajungă în China, torţa olimpică a trecut prin 23 de ţări. Printre acestea se numără Grecia, Kazahstan, Turcia, Rusia, Marea Britanie, Franţa, Statele Unite, Argenitna, Tanzania, Oman, Pakistan, India, Thailanda, Malaezia, Indonezia, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord şi Vietnam. La Macao, ultima etapă a traseului mondial, torţa a parcurs 27 de kilometri.

Ştafeta a început din faţa unui centru comercial iar prima personalitate care a purtat simbolul olimpic a fost un expert în arte marţiale din Macao, câştigător a numeroase competiţii de acest gen. Flacăra a fost purtată şi de un prosper om de afaceri din Macao. Această fostă colonie portugheză este singurul loc din China unde cazinourile sunt legale.

Câteva mii de poliţişti au supravegheat îndeaproape ştafeta pentru a preveni incidentele de orice fel. Torţa olimpică a ajuns în China, dupa un traseu presărat cu scandaluri, prin întreaga lume. Sâmbătă, faclia va defila în fosta colonie portugheză, Macao, iar pentru aceasta au fost mobilizaţi peste 3000 de poliţişti. Autorităţile nu se tem de proteste pentru că torţa se află acum pe terenul Chinei, unde eventualii opozanţi vor putea fi stăpâniţi.

Traversarea oraşului Macao trebuia să dureze 7 ore. Comitetul Olimpic a acceptat sugestia chinezilor ca timpul să se înjumătăţească, dar traseul de 27 km va rămâne neschimbat. Înainte de a ajunge la Beijing, locul de desfăşurare a Jocurilor Olimpice, flacăra va traversa şi Tibetul.

Torţa olimpică a fost aprinsă în cadrul unei ceremonii speciale care a avut loc în Grecia, la Olimpia, urmând a ajunge în China, la Beijing, pe 31 martie. Pe 1 aprilie şi-a început lungul traseu prin întreaga lume. Torţa olimpică va fi purtată de 21.780 de persoane prin 135 de orase, urmând a traversa inclusiv vârful Everestului, dar şi Tibetul, care se arată a fi o sarcina dificilă, după violenţele ce au zguduit zona în ultima perioadă.

Traseul tortei olimpice va fi parcurs în 130 de zile şi va insuma un total de 140.000 de km, aceasta urmând a se întoarce la Stadionul Naţional din Beijing pe 8 august, atunci când va fi aprinsă tradiţionala flacără olimpică ce va arde pe tot parcursul competiţiei.

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close