Antena 3 CNN Externe Turcia, reacție fermă la înarmarea miliţiilor kurde din Siria de către SUA

Turcia, reacție fermă la înarmarea miliţiilor kurde din Siria de către SUA

Turcia, reacție fermă la înarmarea miliţiilor kurde din Siria de către SUA
Sursa foto: Foto: pixabay.com
10 Mai 2017   •   13:01

Decizia luată marţi de Washington de a furniza arme miliţiilor kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), aripa armată a principalei formaţiuni kurde din Siria, pentru lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) este "inacceptabilă" pentru Ankara, a declarat miercuri vicepremierul turc Nurettin Canikli, citat de AFP.

"Furnizarea de arme către YPG este inacceptabilă", a declarat Canikli la postul de televiziune A Haber, potrivit cotidianului Hurriyet. "O astfel de politică nu este în beneficiul nimănui", a mai spus el. 

Turcia consideră YPG drept ramura siriană a separatiştilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept organizaţie "teroristă" de către Ankara şi aliaţii săi occidentali. 

"Sperăm că administraţia americană va pune capăt acestei erori şi că va renunţa", a adăugat Canikli. 

Preşedintele Donald Trump a autorizat Pentagonul să "echipeze" miliţiile kurde "atât cât este necesar pentru a câştiga o victorie clară împotriva grupării Statul Islamic" la Raqqa, bastionul jihadiştilor, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis. 

Anunţul furnizării de arme pentru YPG de către SUA survine cu o săptămână înainte de vizita preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Washington, unde ar urma să aibă o întrevedere cu Donald Trump. 

Acest dosar tensionează de mai multe luni relaţiile dintre SUA şi Turcia, două ţări membre importante în NATO şi în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste. 
 

×
Subiecte în articol: Washington Ankara turcia
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close