Antena 3 CNN Externe Ucraina afirmă că Rusia a lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk

Ucraina afirmă că Rusia a lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk

Trupele ruse au lovit centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul regiunii Mykolaiv, dar reactoarele acesteia nu au fost avariate și funcționează normal, a declarat astăzi compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, conform Reuters.

Ucraina afirmă că Rusia a lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / Smoliyenko Dmytro/Ukrinform
de Mia Lungu    |    19 Sep 2022   •   10:25

O explozie a avut loc la 300 de metri distanță de reactoare și a avariat clădirile centralei, a precizat Energoatom într-un comunicat. 

Atacul a avariat, de asemenea, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de transmisie.

Comentând atacul pe aplicația de mesagerie Telegram, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a spus: "Invadatorii au vrut să tragă din nou, dar au uitat ce este o centrală nucleară. Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim înainte de a fi prea târziu."

AIEA a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Consiliul guvernatorilor din cele 35 de țări ale organismului de supraveghere nucleară al ONU a adoptat, joia trecută, o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ocupației centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, au declarat diplomații prezenți la reuniunea cu ușile închise.

Rezoluția este a doua referitoare la invazia Rusiei în Ucraina adoptată de Consiliul Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, iar conținutul lor este foarte asemănător, deși prima rezoluție, din martie, a precedat preluarea de către forțele rusești a controlului asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa. 

Ambele rezoluții au fost propuse de Canada și Polonia în numele Ucrainei, care nu face parte din consiliul de administrație, cel mai important organism politic al AIEA.

Board-ul cere Rusiei să "înceteze imediat toate acțiunile împotriva și la centrala nucleară Zaporojie și la orice altă instalație nucleară din Ucraina", a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, două împotrivă și șapte abțineri, au declarat diplomații, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Rusia și China au fost țările care au votat împotrivă, în timp ce Egiptul, Africa de Sud, Senegal, Burundi, Vietnam, India și Pakistan s-au abținut, au adăugat ei.

Consiliul "deplânge acțiunile violente persistente ale Federației Ruse împotriva instalațiilor nucleare din Ucraina, inclusiv prezența continuă a forțelor ruse și a personalului (organismului nuclear rus) Rosatom la centrala nucleară Zaporojie", se arată în textul rezoluției.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close