Antena 3 CNN Externe Cum speră Ucraina să-i salveze pe britanicii condamnați la moarte prin împușcare de separatiștii din Donețk

Cum speră Ucraina să-i salveze pe britanicii condamnați la moarte prin împușcare de separatiștii din Donețk

Ucraina face tot posibilul pentru a salva trei cetățeni străini care au fost condamnați la moarte de un tribunal intermediar al rușilor, după ce au luptat de partea Kievului și au fost luați prizonieri.

Cum speră Ucraina să-i salveze pe britanicii condamnați la moarte prin împușcare de separatiștii din Donețk
Sursa foto: Twitter @ChristopherJM
de Adrian Iclozan    |    11 Iun 2022   •   14:46

Declarația aparține lui Fedir Venislavski, un parlamentar din Comisia parlamentară pentru securitate și apărare a legislativului din Ucraina.

"Atât Ministerul Apărării, cât și Direcția Principală de Informații, care se ocupă de schimbul de prizonieri, iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că acești cetățeni ai statelor străine... sunt salvați", spune Venislavski, conform BBC.

La rândul său, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk crede că autoritățile separatiste vor acționa în cele din urmă "în mod rațional".

"Autoritățile separatiste sunt conștiente de implicațiile ireparabile, pentru ei și pentru ruși, dacă vor lua măsuri greșite împotriva acestor trei soldați ai noștri.

Ceva îmi spune că, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, acești trei militari vor fi schimbați (sau vor ajunge altfel acasă)", a estimat Vereșciuk într-o postare pe internet.

Condamnații au o lună să conteste decizia

Britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și marocanul Saaudun Brahim au fost capturați de ruși, predați separatiștilor și judecați ca mercenari.

Ei au fost găsiți vinovați de tentativă de răsturnare prin forță a puterii de stat și condamnați, săptămâna aceasta, la moarte prin împușcare de un tribunal din așa-numita "Republică Populară" Donețk, având o lună de zile la dispoziție pentru a înainta recurs.

Richard Fuller, un parlamentar conservator din Marea Britanie, arată că în cazul britanicilor condamnați în Donețk s-au comis "încălcări monstruoase" ale drepturilor omului și ale tuturor regulilor stabilite prin convențiile de la Geneva pentru tratamentul prizonierilor de război.

El a arătat că procesul s-a desfășurat fără consultanță juridică independentă pentru inculpați și că "nu există dovezi" că Shaun sau Aiden s-au putut întâlni în detenție cu reprezentanții Crucii Roșii Internaționale", ceea ce, de regulă, se întâmplă în majoritatea situațiilor de conflict.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close