Antena 3 CNN Externe Ucraina importă energie electrică din România: "Sistemul energetic este în deficit"

Ucraina importă energie electrică din România: "Sistemul energetic este în deficit"

Ucraina a început să importe electricitate din țara noastră după ce operatorul ucrainean de energie a anunțat că rețeaua se află într-o situație dificilă.

Ucraina importă energie electrică din România: "Sistemul energetic este în deficit"
Sursa foto: Pexels
de Ioana Mircea    |    23 Noi 2023   •   15:40

Operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat astăzi că reţeaua se află într-o situaţie dificilă, după ce a fost afectată de o serie de bombardamente rusești, ceea ce a adus Ucraina în situaţia în care să importe energie electrică din România, Slovacia și Polonia.

"Astăzi, consumul de electricitate continuă să crească, iar sistemul energetic este în deficit. Situaţia rămâne dificilă. Reparaţiile sunt în curs de desfăşurare în mai multe grupuri de centrale termice", a informat Ukrenergo pe Telegram.

Citește și: Ucraina schimbă istoria în manualele destinate elevilor români. Bucovina de Nord și sudul Basarabiei, prezentate ca teritorii ucrainene, ocupate de România

Deficitul este generat și de creşterea consumului din cauza iernii, fapt ce a provocat o sarcină suplimentară asupra centralelor electrice, a explicat operatorul naţional ucrainean.

Preşedintele ucrainean, Volodimr Zelenski, a declarat la începutul lunii octombrie că Rusia va încerca să distrugă sistemul de electricitate al ţării sale în această iarnă. Pentru a contracara această ameninţare, Kievul le cere aliaţilor săi occidentali noi sisteme de apărare aeriană.

Zelenski a anunţat ieri seară crearea unei "coaliţii pentru dezvoltarea apărării antiaeriene" a Ucrainei, principalii contributori urmând să fie Franţa şi Germania. "Încă nu se poate face public totul, dar scutul aerian ucrainean este întărit literalmente în fiecare lună", a spus Zelenski, potrivit agerpres.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close