Antena 3 CNN Externe Declarație ciudată a ministrului apărării din Ucraina: "Nu e cazul să vă faceți valizele în grabă"

Declarație ciudată a ministrului apărării din Ucraina: "Nu e cazul să vă faceți valizele în grabă"

Rusia nu a creat până în prezent vreun grup de atac din forțele comasate la frontieră, care să indice iminența unei ofensive în Ucraina.

Declarație ciudată a ministrului apărării din Ucraina: "Nu e cazul să vă faceți valizele în grabă"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Ian 2022   •   14:14

Informația a fost comunicată, marți, de ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov (foto), citat de agenția de presă oficială ucraineană Ukrinform.

Spusele ministrului distonează cu avertismentele publice lansate de statele occidentale, în special SUA și Marea Britanie, care au arătat că un atac rus poate avea loc oricând și că intervenția Rusiei în Ucraina este iminentă.

De asemenea, statele occidentale au arătat că, în evaluarea capabilității militare a Rusiei, trebuie luați în calcul atât soldații trimiși de Moscova la frontiera ruso-ucraineană, cât și trupele ruse deplasate în Belarus.

Însă, în pofida celor circa 127.000 de soldați desfășurați Rusia, ministrul Reznikov crede că "ucrainenii nu trebuie să-și facă valizele în grabă".

Într-o conferință de presă la Kiev, demnitarul a făcut apel la calm și i-a îndemnat pe concetățenii săi să-și păstreze luciditatea și să nu intre în panică.

Declarația oficialului de la Kiev vine după ce luni a avut loc, sub conducerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, o reuniune a Consiliului ucrainean pentru Securitatea națională și Apărare, care a evaluat stadiul amenințărilor externe și interne la adresa țării.

Militarii ucraineni nu sunt la fel de relaxați precum ministrul apărării

Pe de altă parte, general-locotenentul Olexander Pavliuk, comandantul operațiunilor Forțelor mixte ucrainene, a declarat luni, într-un interviu pentru The Times, că nu exclude ca armata rusă să încerce să atace Ucraina pe mai multe fronturi simultan.

Pavliuk apreciază că președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona un atac simultan împotriva Ucrainei pe mai multe direcții şi ocuparea a opt regiuni cheie, inclusiv Nipru, Odesa și Harkov.

El a avertizat că materializarea unui astfel de scenariu ar însemna pierderea tuturor capacităților militare și industriale majore de către Ucraina, inclusiv accesul la Marea Neagră.

Pavliuk a menționat că Rusia a desfășurat 54 de grupuri tactice de luptă, inclusiv 36 de rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune, care ar putea lovi Kievul.

De ce atacul rus ar putea începe după 20 februarie

Printre alte scenarii, data de 20 februarie este menționată ca fiind momentul după care s-ar putea produce o invazie rusă în Ucraina.

Atunci, se vor încheia Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing și tot atunci ar urma să ia sfârșit exercițiile militare comune din în Belarus.

"Este o dată care ne îngrijorează", a subliniat generalul ucrainean, adăugând că nu numai armata, ci şi rezerviștii vor fi implicați în respingerea unei eventuale invazii.

Ministerul Apărării ucrainean a declarat anterior că efectivele Forțelor de Apărare Teritorială (TRO, rezerviştii - n.r.) au jur de 10.000 de oameni, dar, în situații excepționale, acestea pot ajunge la peste 130.000 de persoane.

Potrivit sondajelor de opinie, fiecare al doilea bărbat ucrainean este gata să se alăture Forțelor de apărare teritorială, iar în rândul femeilor intenția de participare este de 18%. 

×
Subiecte în articol: Oleksii Reznikov
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close