Antena 3 CNN Externe Războiul din Ucraina este ”inevitabil”, iar invazia rusă este la doar câteva zile distanță, avertizează un oficial din Marea Britanie

Războiul din Ucraina este ”inevitabil”, iar invazia rusă este la doar câteva zile distanță, avertizează un oficial din Marea Britanie

Războiul din Ucraina este ”la doar câteva zile distanță”. Temerile că Vladimir Putin ar putea organiza atacuri false asupra propriilor trupe pentru a justifica invazia rusă cresc, iar surse din Marea Britanie avertizează că acest conflict este „iminent”.

Războiul din Ucraina este ”inevitabil”, iar invazia rusă este la doar câteva zile distanță, avertizează un oficial din Marea Britanie
Sursa foto: Getty Images/ Dan Kitwood
de Cerasela Stafie    |    15 Ian 2022   •   17:22

După avertismentul transmis de SUA, că Rusia pregătește o operațiune tip "false flag" (n.r. - provocare în care autorii atacului dau vina pe partea adversă pentru a avea un pretext să riposteze), oficialii britanici anunță și ei că războiul este ”iminent”.

”Mă tem că o invazie a forțelor ruse este inevitabilă și iminentă și am permis ca acest lucru să se întâmple. Am avut ocazia să plasăm suficient echipament și personal militar în Ucraina pentru a-l determina pe președintele Putin să se gândească de două ori la invadare, dar nu am reușit să facem acest lucru”, a spus Tobias Ellwood, președintele conservator al comisiei de apărare a Comunelor.

”Numai președintele Putin știe ce va face în continuare, dar săptămâna viitoare ar părea esențială. După ce NATO a refuzat să se încline în fața amenințărilor sale, aparent, mai rămâne o singură opțiune”, a adăugat, potrivit Daily Mail.

Cererile Rusiei interzicere a aderării la NATO pentru fostele republici sovietice nu au fost luate în considerare de aliați. Au fost respinse și solicitările de îndepărtare a trupelor occidentale din Europa de Est.

Imaginile de la Ministerului rus al Apărării, publicate vineri, au arătat că vehicule blindate și alte echipamente militare sunt încărcate în trenuri. Moscova a explicat că este un exercițiu pentru a exersa desfășurarea pe distanțe lungi.

Analistul militar din SUA, Rob Lee, a spus că cel mai probabil este o acoperire pentru mutarea unitățillor către Ucraina.

Alături de trupele aflate deja de-a lungul graniței, mai multe avioane rusești au fost transportate în regiune în ultimele zile, iar fotografiile din satelit au confirmat poziționarea spitalelor militare improvizate – de obicei un indiciu că va fi organizată o ofensivă terestră.

Ieri, un atac cibernetic major asupra ministerelor guvernamentale ucrainene a fost pus pe seama Moscovei.

Se crede că hackerii ruși au lăsat mesaje înfiorătoare pe site-uri web care spuneau: ”Ucraineni, să vă fie frică și să vă așteptați la ce e mai rău. Este trecutul, prezentul și viitorul vostru”.

×
Subiecte în articol: razboi invazie Marea Britanie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close