Antena 3 CNN Externe "Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu avem ce discuta" | Șeful NATO dezvăluie premiul de consolare pentru Kiev

"Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu avem ce discuta" | Șeful NATO dezvăluie premiul de consolare pentru Kiev

Liderii statelor NATO se întâlnesc, la Vilnius, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cărui țară așteaptă un semnal fără echivoc în legătură cu aderarea la NATO.

"Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu avem ce discuta" | Șeful NATO dezvăluie premiul de consolare pentru Kiev
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2023   •   11:33

Secretarul General, Jens Stoltenberg, a confirmat că întâlnirea va avea loc miercuri. El a confirmat că, în cazul Ucrainei, se va renunța la așa-numitul program MAP, Membership Action Plan.

MAP este un program NATO de consiliere, asistență și sprijin practic, adaptat nevoilor individuale ale țărilor care doresc să se alăture Alianței.

Un astfel de program a fost parcurs și de România, înaintea aderării din 2004.

Citește și: SUA susțin livrarea de F-16 în Turcia | Ungaria: aderarea Suediei, "o problemă tehnică"

"Cel mai important lucru este să ne asigurăm că Ucraina va câștiga războiul, în calitate de națiune suverană şi independentă în Europa și să-i punem la dispoziție arme şi muniții în acest sens.

Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu avem despre ce să discutăm în legătură cu calitatea de membru sau garanțiile de securitate.

Stoltenberg: "Mă aștept la un mesaj care să afirme nevoia de a aduce Ucraina mai aproape de NATO"

Mă aștept ca aliații să convină asupra unui mesaj care să afirme nevoia de a aduce mai aproape Ucraina de NATO, cu respectarea unor condiții de interoperabilitate", a declarat Jens Stoltenberg, marți, înaintea lucrărilor summit-ului de la Vilnius.

El a răspuns unei întrebări legate de creșterea amenințării nucleare din partea Rusiei, care a confirmat amplasarea de armament nuclear tactic în Belarus și a abordat și situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă în sudul Ucrainei.

"Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă şi lipsită de fundament. Condamnăm anunțul de trimitere a armelor nucleare tactice în Belarus.

Nu am văzut mișcări în postura nucleară a Rusiei care să necesite schimbarea posturii NATO.

Desigur, suntem gata să apărăm oricare țară NATO împotriva oricărei amenințări. Legat de Zaporojie, mesajul nostru este că Rusia trebuie să-şi retragă trupele de acolo, pentru că felul în care se comportă în zonă subminează securitatea celei mai mari centrale nucleare din Europa", a spus Jens Stoltenberg.

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close