Antena 3 CNN International News SUA susțin livrarea de F-16 în Turcia | Ungaria: aderarea Suediei, "o problemă tehnică" | Stoltenberg: "Summit-ul NATO a devenit istoric înainte să înceapă"

SUA susțin livrarea de F-16 în Turcia | Ungaria: aderarea Suediei, "o problemă tehnică" | Stoltenberg: "Summit-ul NATO a devenit istoric înainte să înceapă"

Ratificarea aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică de către Ungaria a devenit în prezent doar o "problemă tehnică".

SUA susțin livrarea de F-16 în Turcia | Ungaria: aderarea Suediei, "o problemă tehnică" | Stoltenberg: "Summit-ul NATO a devenit istoric înainte să înceapă"
de Adrian Iclozan    |    11 Iul 2023   •   10:38

Anunțul a fost făcut, marți, de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, înainte de a ajunge la summit-ul de la Vilnius.

Budapesta a anunțat, recent, că își va acorda cu Ankara poziția în privința aderării Suediei.

Însă Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, că Turcia renunță la opoziția față de intrarea statului nordic în Alianță.

"Acest summit este istoric înainte de a începe, pentru că Suedia va deveni membru cu drepturi depline al Alianței. Cu Finlanda și Suedia în NATO, apărarea zonei baltice va fi mult mai ușoară.

Decizia istorică face ca summit-ul să fie, la rândul său, istoric", a spus, marți, Stoltenberg, înainte de începerea lucrărilor reuniunii de la Vilnius.

Citește și: Ușa NATO s-a deschis pentru Suedia. Ce a primit președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a debloca procesul 

SUA susțin livrarea de avioane F-16 Turciei "fără rezerve sau condiții"

Președintele american Joe Biden susține vânzarea de avioane americane de luptă F-16 către Turcia fără "rezerve sau condiții".

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, transmite CNN.

Președintele Biden a fost "clar și fără echivoc" în sprijinul său pentru această decizie "și intenționează să avanseze cu acest transfer, în consultare cu Congresul", a precizat Sullivan.

El a arătat că președinția americană a luat legătura cu senatorul democrat Bob Menendez, care prezidează Comisia pentru relații externe a Senatului și care a cerut blocarea vânzărilor de aparate F-16 către Turcia, din cauza temerilor că această țară ar putea folosi avioanele pentru a intimida Grecia.

Anunțul făcut luni de Jens Stoltenberg, conform căruia Turcia a fost de acord să susțină aderarea Suediei la alianța militară, reprezintă o victorie majoră pentru Biden, comentează CNN.

Președintele american și-a exprimat în mod constant încrederea că țara nordică va adera la alianță la summitul de la Vilnius, în ciuda opoziției exprimate până recent de Ankara.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close