Antena 3 CNN Externe Ucraina va primi un împrumut de 15 miliarde de dolari din partea Rusiei. Putin: Finanţarea nu este legată de vreo condiţie

Ucraina va primi un împrumut de 15 miliarde de dolari din partea Rusiei. Putin: Finanţarea nu este legată de vreo condiţie

Ucraina va primi un împrumut de 15 miliarde de dolari din partea Rusiei. Putin: Finanţarea nu este legată de vreo condiţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Dec 2013   •   20:29
Rusia va împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev, în 2013 şi 2014, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, după o întâlnire la Moscova cu omologul său Viktor Ianukovici, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut în condiţiile în care opozanţii preşedintelui Ianukovici, care demonstrează de patru săptămâni, îl acuză că vrea să vândă Rusiei ţara aflată în pragul falimentului.

Reacţia SUA faţă de acordul economic semnat de Rusia şi Ucraina

"Ţinând cont de problemele economiei ucrainene, guvernul rus a decis să plaseze o parte din rezerve în titluri guvernamentale ale Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari", a spus Putin.

Preşedintele rus a subliniat că finanţarea nu este legată de vreo condiţie, de creştere sau de scădere a beneficiilor sociale, a pensiilor sau a cheltuielilor, făcând aluzie la condiţiile impuse de FMI pentru acordarea unui împrumut Ucrainei.

FMI, cu care Ucraina negociază de mai mulţi ani, cere autorităţilor de la Kiev reforme care includ majorarea preţului gazelor.

Ministrul rus de Finanţe Anton Silouanov a precizat că Rusia va investi imediat în obligaţiunile ucrainene, în 2013 şi 2014.

Putin a precizat că, deşi nu s-a discutat despre intrarea Ucrainei în Uniunea Vamală, cele două părţi au încheiat un acord care prevede eliminarea unor bariere comerciale, până la sfârşitul anului viitor.

La începutul întâlnirii cu Putin, Ianukovici a pledat pentru un parteneriat strategic cu Rusia, care să scoată Ucraina din criza declanşată de renunţarea la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, aflat în pregătire de trei ani, dar care este criticat de Moscova.

Eşecul negocierilor cu UE a declanşat la sfârşitul lunii noiembrie demonstraţii de amploare în Ucraina.

Citiţi şi:

Anunţul important făcut de Vladimir Putin. Ce se va întâmpla cu preţul gazelor naturale pe care Rusia le vinde Ucrainei 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close