Antena 3 CNN Externe Ucrainenii se mobilizează pe Facebook pentru a ajuta armata să lupte împotriva separatiştilor

Ucrainenii se mobilizează pe Facebook pentru a ajuta armata să lupte împotriva separatiştilor

Ucrainenii se mobilizează pe Facebook pentru a ajuta armata să lupte împotriva separatiştilor
Sursa foto: Foto: mashable.com
de S.T.    |    06 Iul 2014   •   23:01

Ucrainenii recurg la o soluţie din secolul XXI, şi anume mobilizarea voluntarilor pe Facebook, în contextul în care patria este în pericol, iar armata este slabă, prost echipată şi coruptă, tot atâtea neajunsuri scoase la iveală de rebeliunea din estul ţării, relatează AFP.

Voluntarii s-au instalat într-un sediu neîncăpător, în care colectează donaţiile destinate militarilor care luptă contra insurecţiei proruse ce a izbucnit în estul ţării în urmă cu peste trei luni.

"La început, eram puţini, vreo douăzeci. Ne-am adunat cu ajutorul Facebookului. Voiam să-i ajutăm pe soldaţi", declară Aleksei Savşenko, în vârstă de 34 de ani, un om de afaceri care se ocupă cu inventarul şi înregistrarea donaţiilor.

Grupul de voluntari pe reţele de socializare S.O.S. Armata are în prezent peste 6.600 de abonaţi şi încearcă să organizeze distribuţia ajutoarelor către combatanţii loialişti.

Potrivit Ministerului Apărării, bugetul armatei a fost suplimentat cu aproape 25% în aprilie, pentru a face faţă nevoilor ofensivei contra rebelilor proruşi. Donaţiile, fie că vin din Ucraina, fie că vin din străinătate, se ridică la o valoare totală de 130 de milioane de grivne (aproximativ opt milioane de euro).

"Dacă puterea este neputincioasă, atunci oamenii vor ajuta armata ei-înşişi", a declarat Aleksei Savşenko.

Într-o ţară cangrenată de corupţie, voluntarii se tem că banii sunt deturnaţi de oficiali militari. De aceea, ei preferă să colecteze donaţiile personal şi să le trimită în mod direct militarilor pe teren.

Trupele ucrainene au preluat controlul asupra a două oraşe, în drum spre Doneţk. Separatiştii proruşi AMENINŢĂ cu lansarea gherilei




×
Subiecte în articol: Ucraina separatisti Voluntari Facebook
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close