Antena 3 CNN Externe UE cere reguli pentru scanarea corporală în aeroporturi

UE cere reguli pentru scanarea corporală în aeroporturi

UE cere reguli pentru scanarea corporală în aeroporturi
Sursa foto: scanare
06 Ian 2010   •   14:51

Uniunea Europeană va găzdui joi discuţii despre folosirea scannerelor la aeroporturi, urmare a tentativei de atentat în ziua de Crăciun la bordul unui avion american. Comisia Europeană va organiza discuţiile la Bruxelles cu experţi în securitate aeriană din partea statelor membre UE.
Comisia declara că cele 27 de state membrue sunt libere să folosească scannerele, cu condiţia ca aceste controale de securitate să nu contravină legislaţiei UE şi naţionale.
Deja Olanda şi Marea Britanie au anunţat că vor introduce acest gen de aparate pentru controale a zborurilor spre SUA.
Comisia a retras un proiect de legislaţie pentru scannere în 2008, după obiecţii din partea Parlamentului European. Parlamentarii s-au arătat preocupaţi de sănătatea şi inimitatea călătorilor, astfel încât Comisia a decis că este necesară o analiză tehnică mai amănunţită înainte ca o lege UE să fie adoptată. Comisia declara că este în continuare convinsă că scannerele ar putea juca un rol util complementar în controale.
Unele guverne susţin că scannerel sunt necesare pentru lupta contra terorismului.
Cu toate acestea grupuri pentru libertăţile civile susţin că echipamentul ar putea încălca legile privind protecţia coopiilor şi să încalce intimitatea oamenilor, deoarece produce o imagine "aproape goală " a individului.
De asemenea, unii experţi în securitate pun la îndoială eficienţa scannerelor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Elevii încep azi evaluarea națională
x close