Antena 3 CNN Externe UE cheltuieşte milioane de euro pentru a urmări "comportamentul anormal" al populaţiei

UE cheltuieşte milioane de euro pentru a urmări "comportamentul anormal" al populaţiei

UE cheltuieşte milioane de euro pentru a urmări "comportamentul anormal" al populaţiei
02 Oct 2009   •   17:27

Uniunea Europeană cheltuieşte milioane de euro pentru a dezvolta tehnologii ?Orwelliene?, care au ca scop descoperirea ?comportamentului anormal? prezent pe internet şi în cadrul imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere video (CCTV), relatează Telegraph.co.uk.

Project Indect este numele programului care se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani, şi care are ca obiectiv dezvoltarea softurilor de calculator menite a monitoriza şi procesa informaţiile de pe site-urile web, forumuri, servere, reţele peer-to-peer şi chiar computere personale.

Principalul său obiectiv este ?detectarea automată a ameninţărilor, a comportamentului anormal sau violent?.

Poiectul Indect este finanţat de UE cu 10 milioane de lire sterline (aproape 11 milioane de euro), şi implică Serviciul de Poliţie din Nordul Irlandei (PSNI) şi specialişti IT din nouă ţări europene.

Shami Chakrabarti, directorul ONG-ului Liberty, care luptă pentru drepturile omului, a descris introducerea acestei supravegheri în masă ca fiind un ?pas sinistru? pentru orice ţară membră a UE.

Proiectul Indect a luat startul anul trecut, Uniunea Europeană încercând în acest fel să se implice activ în lupta împotriva infracţionalităţii, a terorismului şi a migraţiei, mărindu-şi bugetele în aceste domenii cu 13,5%, însumând 981 milioane de euro.

?Aceasta este o treabă destul e înfricoşătoare. Proiectele implică o uriaşă invazie a vieţii private iar cetăţenii trebuie să se întrebe dacă UE ar trebui să cheltuiască banii obţinuţi din taxe împotriva lor?, a declarat analistul Stephen Booth.

?Strabilirea profilului psihologic al întregii populaţii în locul monitorizării individuale a unor suspecţi reprezintă un pas sinistru în orice societate. Este şi aşa periculos la nivel naţional, dar când este vorba de întreagul continent European, ideea devine cu adevărat înfricoşătoare?, a declarat Shami Chakrabarti, directorul ONG-ului Liberty.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close