Antena 3 CNN Externe UE ridică vizele pentru Serbia, Macedonia şi Muntenegru

UE ridică vizele pentru Serbia, Macedonia şi Muntenegru

UE ridică vizele pentru Serbia, Macedonia şi Muntenegru
01 Dec 2009   •   13:30

Uniunea Europeană ridică regimul de vize pentru Serbia, Macedonioa şi Muntenegru. Cetăţenii acestor ţări vor putea trece graniţa uniunii doar cu paşaportul, începând cu data de 19 decembrie.


Ridicarea vizelor a fost posibilă numai după ce Serbia, Macedonia şi Muntenegru au îndeplinit condiţiile fixate de Bruxelles: crearea de paşapoarte biometrice, intensificarea controalelor la frontiere şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

"Sunt bucuros să confirm că miniştrii de Interne ai Comisiei au decis să ridice vizele pentru cetăţenii din Serbia, Macedonia şi Muntenegru începând cu data de 19 decembrie 2009", a declarat Jacques Barrot, vicpreşedinte al Comisiei Europene.

Anunţul a fost făcut la Bruxelles, în prezenţa preşedintelui sârb, Boris Tadic.

"Este o zi importantă pentru toţi cetăţenii sârbi. Încă o dată, poporul nostru pot călători liber în străinătate", a spus Boris Tadic.

Preşedintele Serbiei insistă ca Uniunea Europeană să aplice regimul scutirii de vize şi în Kosovo. Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat însă că nu trebuie amestecată problema Kosovo cu problema scutirii de vize.

Astfel, Kosovo, care şi-a proclamat unilateral independenţa, se alătură Abaniei şi Bosniei-Herţegovina, ţări care nu au fost scutite de vize din cauza nerespectării condiţiilor impuse de UE. Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate Comună al Uniunii Europene, Javier Solana, a anunţat că următorul pas pentru Serbia este aderarea la UE.

Cei mai încântaţi de ridicare vizelor au fost însă cetăţenii sârbi care pot acum să călătorească liber în toate cele 27 de state membre. Sârbii vor putea să viziteze liber şi ţara noastră, iar românii pot trece graniţa spre Serbia tot fără viză, dar numai pentru o perioadă de 90 de zile.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Muntenegru Serbia macedonia
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close