Antena 3 CNN Externe UE se declară preocupată de violenţa din Israel şi Fâşia Gaza

UE se declară preocupată de violenţa din Israel şi Fâşia Gaza

UE se declară preocupată de violenţa din Israel şi Fâşia Gaza
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    16 Noi 2012   •   15:35

Uniunea Europeană consideră că Israelul are "dreptul să-şi protejeze populaţia", dar îi cere în acelaşi timp să răspundă "proporţionat" atacurilor grupărilor armate palestiniene din Fâşia Gaza.

Înaltul reprezentant al UE pentru Politică externă, Catherine Ashton, s-a declarat "profund preocupată de escalada violenţei în Israel şi în Fâşia Gaza" şi a deplâns "pierderea de vieţi omeneşti de ambele părţi", informează AFP.

"Atacurile cu rachete ale Hamas şi ale altor grupări din Fâşia Gaza, care au condus la criza actuală, sunt total inacceptabile şi trebuie să înceteze. Israelul are dreptul să-şi protejeze populaţia de acest fel de atacuri. Fac apel la Israel să răspundă proporţionat", a adăugat Catherine Ashton.

Şefa diplomaţiei europene a mai precizat că a discutat cu mai mulţi lideri din regiune, printre care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, preşedinţia egipteană şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, dialoguri în care a "insistat asupra necesităţii de a evita o escaladă şi alte pierderi de vieţi omeneşti".

Ea a mai vorbit despre importanţa găsirii unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian pentru ca "milioane de persoane din regiune să poată trăi, în sfârşit, în pace şi securitate" şi şi-a exprimat speranţa că vizita premierului egiptean, Hicham Qandil, în Fâşia Gaza va contribui la calmarea situaţiei.

Israelul a lansat miercuri o ofensivă aeriană de anvergură asupra Fâşiei Gaza pentru a neutraliza poziţii lansatoare de rachete asupra statului evreu. Au fost ucişi cel puţin 20 de palestinieni, între care Ahmad Jaabari, şef al operaţiunilor militare ale Hamas, dar şi femei şi copii. Pe de altă parte, trei israelieni au fost ucişi de rachete palestiniene.

Armata israeliană a mobilizat 30.000 de rezervişti, ceea ce ar putea fi un prim pas înaintea unei posibile intervenţii terestre în Fâşia Gaza.






×
Subiecte în articol: UE Israel Fasia Gaza Benjamin Netanyahu
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close