Antena 3 CNN Externe Un bancher a recunoscut că a primit MITĂ de 44 MILIOANE de dolari de la Bernie Ecclestone

Un bancher a recunoscut că a primit MITĂ de 44 MILIOANE de dolari de la Bernie Ecclestone

Un bancher a recunoscut că a primit MITĂ de 44 MILIOANE de dolari de la Bernie Ecclestone
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
21 Iun 2012   •   12:39
Un fost înalt funcţionar la banca germană de stat BayernLB a recunoscut în faţa instanţei că a primit mită de la Bernie Ecclestone în timpul procesului de vânzare a drepturilor comerciale ale Formulei 1 către fondul de investiţii CVC Partners. Gerhard Gribkowsky a precizat că valoarea mitei se ridică la fabuloasa sumă de 44 de milioane de dolari, informea France 24.

"Este adevărat în esenţă", a spus Gribkowsky, în faţa completului de judecată. Gerhard Gribkowsky este acuzat că a încasat 44 de milioane de dolari din partea lui Bernie Ecclestone în 2006 şi 2007 pentru că a aranjat vânzarea cotei de acţiuni din drepturile F1 aflate în proprietatea băncii germane către fondul britanic CVC. Valoarea tranzacţiei finalizate în noiembrie 2005 a fost de 839 de milioane de dolari, iar "comisionul" primit de Gribkowsky a ajuns la circa 5 %, după ce a fost negociat de la 10 la sută.

Bancherul a încasat cele 44 de milioane printr-o firmă de consultanţă pe care o înfiinţase în Austria. El a precizat că a primit şi o ofertă din partea lui Ecclestone de a lucra consultant în Formula 1 în cazul în care ajută la vânzarea cotei de acţiuni din portofoliul băncii germane către CVC.

În fotografie: Gerhard Gribkowsky


Gribkowsky a mai spus că Ecclestone l-ar fi ameninţat că transferă acţiunile F1 pe alte societăţi, astfel încăt cota aflată în proprietatea BayernLB să îşi piardă valoarea.

BayernLB a intrat în posesia acţiunilor în urma falimentului din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch.

Bernie Ecclestone, administratorul drepturilor comerciale ale F1, a declarat în faţa magistraţilor, în noiembrie 2011, că i-a dat bani lui Gribkowsky. El a motivat acest gest prin faptul că ar fi fost şantajat de acesta cu dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

Gerhard Gribkowsky a fost arestat în ianuarie 2011 şi procesul său de la Înalta Curte din Munchen a început în octombrie trecut. El este acuzat de corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală.

Prin faptul că şi-a recunoscut vina, fostul bancher va primi o reducere a pedepsei maxime de la 15 la nouă ani de închisoare. Senţinţa ar putea fi pronunţată săptămâna viitoare.

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close