Antena 3 CNN Externe Un deputat neonazist l-a ATACAT pe primarul Atenei. Vezi momentul în care a fost imobilizat

Un deputat neonazist l-a ATACAT pe primarul Atenei. Vezi momentul în care a fost imobilizat

Un deputat neonazist l-a ATACAT pe primarul Atenei. Vezi momentul în care a fost imobilizat
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Mai 2013   •   18:03

Un deputat din cadrul partidului neonazist Zori Aurii l-a atacat joi pe primarul Atenei, care a interzis joi dimineaţa o acţiune de distribuire gratuită de alimente destinată exclusiv grecilor, organizată de partid în centrul capitalei şi considerată "rasistă şi ilegală", informează AFP.
   
Deputatul Yorgos Germenis l-a insultat pe primarul Atenei Georges Kaminis, într-o clădire municipală în care se desfăşura o manifestaţie municipală cu ocazia Paştelui ortodox, sărbătorit în această ţară pe 5 mai, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
   
Unele publicaţii scriau că deputatul a încercat să îl lovească pe primar, dar a ratat şi a rănit uşor un copil.
   
Potrivit unor imagini difuzate de postul de televiziune Mega, doi paznici municipali au reuşit să îl imobilizeze pe Germenis în momentul în care acesta se pregătea să îl atace pe primar, cerându-i arma pe care o purta asupra sa.


Incidentul s-a produs după două ore de la o intervenţie a forţelor antirevoltă, care au utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva zeci de membri ai partidului neonazist, veniţi cu un camion în Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, pentru a distribui alimente "numai grecilor".
   
Erau prezenţi totodată trei deputaţi din cadrul partidului Zori Aurii, inclusiv un purtător de cuvânt, Ilias Kassidiaris, care s-a făcut cunoscut în 2012 lovind peste faţă o deputată de stânga şi aruncând cu apă pe alta, într-o emisiune televizată.
   
Primarul a calificat această acţiune drept "arbitrară, rasistă şi ilegală" şi a anunţat că partidul nu a solicitat autorizaţie pentru organizarea ei.
   
Poliţia acţionează în vederea întocmirii unui dosar judiciar împotriva anumitor membri ai formaţiunii Zori Aurii, care au "încercat să cucerească un spaţiu public", dar şi pentru proferarea unor "ameninţări" şi "insulte" la adresa forţelor de ordine, a precizat o sursă din cadrul poliţiei.
   
Partidul Zori Aurii, care a intrat în Parlament în iunie 2012, în baza unui scor de şapte la sută din voturile exprimate şi 18 mandate, o formaţiune care afişează un discurs xenofob şi antisemit, este implicat în numeroase cazuri de violenţă vizând imigranţi în Grecia.
   
Parlamentul le-a anulat, în octombrie, imunitatea parlamentară lui Germenis şi unui coleg al său, Panayiotis Iliopoulos, după ce aceştia au fost acuzaţi de distrugere de bunuri, în urma unor atacuri asupra unor vânzători imigranţi, într-o piaţă, lângă Atena.

×
Subiecte în articol: atena
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close