Antena 3 CNN Externe Un milion de protestatari, în Cairo. Cele mai recente informaţii despre protestele din Egipt şi imagini în direct

Un milion de protestatari, în Cairo. Cele mai recente informaţii despre protestele din Egipt şi imagini în direct

Un milion de protestatari, în Cairo. Cele mai recente informaţii despre protestele din Egipt şi imagini în direct
Sursa foto: Foto: AFP / Mediafax
01 Feb 2011   •   10:13

Peste un milion de oameni a umplut Piaţa Eliberării, din centrul capitalei Cairo. Sute de mii de egipteni au protestat şi în alte oraşe. S-au unit ca să-i dovedească preşedintelui că tot poporul îi este potrivnic. Şi să oprească vărsarea de sânge. ONU estimează că, în timpul revoltei, au pierit 300 de oameni.

Update 19.45-
Anunţ făcut de ministrul Finanţelor: Cei care şi-au pierdut locurile de muncă vor fi despăgubiţi

Update 19.00-
Un ecran de mari dimensiuni pe care e transmis postul Al Jazeera a fost montat în Piaţa Tahrir. Oamenii au început să părăsească piaţa.

Update
18.00 -   The Guardian:  Hosni Mubarak ar fi fugit în Bahrein. Informaţiile au fost infirmate, la scurt timp, de pilotul personal al lui Mubarak, într-un interviu pentru Channel 4.

Update 17:35:
Angajaţii companiei aeriene EgyptAir au parte de momente grele cu pasagerii, dintre care mulţi sunt străini, ce se îngrămădesc disperaţi pentru a-şi cumpăra bilete, în încercarea de a părăsi ţara, a declarat un oficial al aeroportului din Cairo pentru Associated Press, relatează BBC.

Update 17:13:
Ambasadorul american din Egipt a discutat la telefon cu liderul opoziţiei, Mohamed ElBaradei, relatează AFP. ElBaradei i-a dat un ultimatum preşedintelui Hosni Mubarak, căruia i-a cerut să se retragă până vineri.

Update 16:20: Statele Unite au ordonat evacuarea personalului neesenţial de la ambasada sa din Cairo, potrivit AFP. "Departamentul de Stat a ordonat plecarea din Egipt a tuturor angajaţilor neesenţiali ai administraţiei americane şi a familiilor lor din cauza evenimentelor recente", a anunţat, printr-un comunicat, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Philip Crowley.

Un lider al islamiştilor egipteni a declarat că poporul egiptean ar trebui să se pregătească de război cu Israelul.

Update 16:00:
David Anderson, profesor de politică africană la Universitatea Oxford, a declarat pentru BBC că Hosni Mubarak va demisiona, cu siguranţă. „Cred că este vorba despre zile, poate săptămâni, însă nu prea mult timp, pentru că eu cred că semnalul transmis de armată noaptea trecută a fost unul destul de clar – oamenii pot protesta dacă vor. Şi cred că în aceste condiţii, Mubarak nu poate rămâne la putere”.

Update 14:30:
Ultimatumul Opoziţiei a fost lansat în timp ce mulţimi impresionante de oameni continuă să iasă pe străzile Capitalei egiptene. Jurnaliştii Al Jazeera spun că numărul manifestanţilor a depăşit un milion.  

Între timp, ONU a anunţat bilanţul violenţelor din ultima săptămână. Potrivit înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, 300 de oameni au murit de la începutul mişcării de contestare din Egipt. Navi Pillay a precizat că cifrele provin din "rapoarte neconfirmate".

URMĂREŞTE IMAGINI ÎN DIRECT DE LA PROTESTELE DIN EGIPT



Update 13:45:
Coloane imense de oameni se îndreaptă spre piaţa centrală din Cairo, anunţă corespondentul Antena 3 în Egipt. Mohamed ElBaradei, liderul Opoziţiei din Egipt, i-a cerut lui Hosni Mubarak să se retragă până vineri. Mesajul a fost transmis la televiziunea Al Arabiya, potrivit AFP.

Update 12:25:
Protestatarii egipteni se adună în centrul capitalei Cairo, pentru cele mai mari demonstraţii de până acum. Un milion de oameni sunt aşteptaţi la Cairo şi încă un milion la Alexandria. Autorităţile au interzis accesul maşinilor în centrul oraşului, iar circulaţia feroviară este întreruptă.

Opoziţia a făcut apel la grevă generală, iar armata a trecut de partea poporului şi a anunţat că nu va folosi forţa împotriva manifestanţilor. În acest context, mai multe ţări europene au început să-şi evacueze personalul diplomatic, dar şi cetăţenii care doresc să plece. Românii din Egipt încă nu au solicitat ambasadei ajutor pentru a se întoarce în ţară, deşi situaţia de acolo este extrem de tensionată.

Zeci de mii de oameni au sfidat din nou starea de asediu şi au petrecut noaptea în marile pieţe din Cairo. Marţi, un milion de oameni urmează să iasă în stradă în capitală şi tot atâţia - în marele port Alexandria. Pentru a reduce amploarea manifestaţiilor, puterea a suspendat traficul feroviar şi a blocat accesul la Internet în toată ţara. Dar oamenii au găsit alte metode de mobilizare.

Google a venit, însă, în ajutorul egiptenilor şi le permite să posteze mesaje pe twitter printr-un simplu telefon. Un alt sprijin, care s-ar putea dovedi decisiv, a venit de la armată: militarii au anunţat că nu vor interveni în forţă împotriva manifestanţilor.

Forţele armate au luat cunoştinţă de cererile legitime ale cetăţenilor. Militarii sunt prezenţi pe străzi ca să vă asigure siguranţa şi securitatea. Forţele armate sunt ale voastre, nu au folosit şi nu vor folosi forţa împotriva poporului.

De cealaltă parte, noul vicepreşedinte al republicii, general şi fost şef al serviciilor secrete, a propus un "dialog imediat" cu opoziţia.

Puterea a anunţat şi formarea unui nou guvern din care nu mai face parte fostul ministru de interne, foarte detestat de opinia publică. Dar schimbarea de guvern nu-i mulţumeşte pe manifestanţi, care afirmă că nu acceptă altceva decât demisia lui Mubarak.

 

×
Subiecte în articol: Egipt proteste armata
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close