Antena 3 CNN Externe Lider islamist: Egiptenii ar trebui să se pregătească de război cu Israelul

Lider islamist: Egiptenii ar trebui să se pregătească de război cu Israelul

Lider islamist: Egiptenii ar trebui să se pregătească de război cu Israelul
Sursa foto: Foto:technews.tmcnet.com
01 Feb 2011   •   17:13

Un lider de seamă al islamiştilor egipteni a declarat, luni, că ar vrea ca poporul egiptean să se pregătească de război cu Israelul, relatează Jerusalem Post.

Muhammad Ghannem a declarat la televiziunea de ştiri Al-Alam că ar trebui închis imediat canalul Suez, iar exporturile de gaze, care trec dinspre Egipt spre Israel, ar trebui oprit. Conform publicaţiei israeliene, liderul Frăţiei Musulmane a declarat că poporul egiptean ar trebui să fie pregătit să facă orice pentru a se descotorosi de actualul regim.

Ghannem a lăudat militarii egipteni care au ajuns pe străzile oraşelor, la ordinul preşedintelui Hosni Mubarak, fiind convins că aceştia "nu îşi vor ucide fraţii". El a adăugat că Statele Unitea au fost nevoite să abandoneze planurile de a-l menţine pe Mubarak în funcţie, văzând amploarea pe care au luat-o mişcările populare.

Declaraţiile liderului musulman vin în contextul în care mai multe figuri ale diplomaţiei internaţionale au avertizat cu privire la rolul pe care l-ar putea juca Frăţia Musulmană în Egipt. CNN notează declaraţia lui Tony Blair, care a avertizat că revoluţia din Egipt implică mai mult decât oamenii şi guvernul, gruparea musulmană putând fi tentată să se folosească de mulţimea ieşită în stradă pentru a prelua puterea. De asemenea, Eli Avidar, fost diplomat israelian, semnalează că situaţia ar putea fi exploatată de Frăţia Musulmană aşa cum gruparea Hamas a profitat de alegerile democratice din Palestina.

Analistul egiptean Mustafa Abulhimal este, însă, de părere că protestele din Egipt nu vor putea fi folosite astfel de gruparea musulmană, susţinând că nu aceştia sunt responsabili pentru organizarea oamenilor şi desfăşurarea protestelor, garanţii unei opoziţii independente de musulmani fiind personalităţi importante ca Mohamed ElBaradei sau Ayman Nour.

×
Subiecte în articol: Egipt razboi Israel fratia musulmana revolutie
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close