Antena 3 CNN Externe Un nou scandal de spionaj zguduie relaţiile ruso-americane

Un nou scandal de spionaj zguduie relaţiile ruso-americane

Un nou scandal de spionaj zguduie relaţiile ruso-americane
07 Iun 2012   •   12:43

Un colonel în retragere al Serviciului de Informaţii Ruse a fost condamnat ieri la 18 ani de închisoare, pentru activităţi de spionaj în favoarea Statelor Unite ale Americii, relatează AP.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Militar, Irina Zhirnova, a declarat că Valery Mikhailov a fost găsit vinovat pentru cedarea unor secrete de stat către un agent CIA.
Zhirnova a precizat că Mikhailov a fost degradat şi trimis într-o închisoare cu grad maxim de securitate. Ea a adăugat că Mikhailov, un colonel la pensie al Serviciului de Securitate Federal (FSB, fostul KGB), a contactat un reprezentant CIA din Moscova şi i-a înmânat acestuia informaţii confidenţiale. 
Ofiţerul de presă al tribunalului nu a precizat perioada în care a acţionat fostul colonel rus şi s-a ferit să ofere detalii asupra altor acuzaţii aduse acestuia.

Cazul Mikhailov este doar ultimul dintr-un lung şir de condamnări din acest an, pe teme de contraspionaj.
Săptămâna trecută, un fost ofiţer al armatei ruse a fost găsit vinovat pentru misiuni de spionaj în favoarea americanilor şi a fost condamnat la 12 ani de temniţă. La începutul lunii trecute, un angajat al unei companii de apărare a primit o sentinţă de opt ani cu închisoare, pentru dezvăluirea unor secrete balistice.

De asemenea, în februarie, un alt ofiţer rus a fost condamnat la 13 ani de detenţie pentru că a furnizat americanilor, date despre testele rachetelor militare, efectuate la baza Plesetsk, din nordul Rusiei.

În ultimul timp, relaţiile ruso-americane s-au deteriorat constant. Principalul punct nevralgic este amplasarea scutului anti-rachetă din Europa de Est, criza din Siria dar şi alte dispute dintre cele două super puteri.

Vladimir Putin, reales pentru al treilea mandat la Kremlin, şi-a construit mare parte din campania electorală cu un iz anti-american, acuzând administraţia de la Washington că încearcă să slăbească forţa şi influenţa Rusiei pe plan internaţional.

Liderul rus nu a ezitat să-şi exprime iritarea nici la recentul summit G8, găzduit de americani, la Chicago.

×
Subiecte în articol: FSB KGB CIA Moscova Washington Vladimir Putin
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close