Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea deşeurilor de echipamente electronice şi electrice în 2016

România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea deşeurilor de echipamente electronice şi electrice în 2016

România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea deşeurilor de echipamente electronice şi electrice în 2016
Sursa foto: Foto: pexels.com
26 Mar 2019   •   10:29

În Uniunea Europeană, 8,9 kg de deşeuri de echipamente electronice şi electrice pe locuitor erau colectate în 2016, cantitatea variind de la 1,6 kg pe locuitor în România la 16,5 kg pe locuitor în Suedia, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). 

Deşeurile de echipamente electronice şi electrice (DEEE - frigidere, televizoare, laptopuri, telefoane) pot cauza pagube majore mediului şi probleme de sănătate, dacă nu sunt adecvat gestionate. Ca rezultat, la nivelul UE s-au făcut eforturi considerabile pentru îmbunătăţirea colectării, tratării şi reciclării echipamentelor electronice şi electrice care nu mai sunt utilizate. 

Mai mult de jumătate (55,6%) din totalul deşeurilor de echipamentelor electronice şi electrice colectate în 2016 sunt provenite de la marii producători de electrocasnice. Urmează echipamentele de telecomunicaţii şi IT (14,8 %), panourile fotovoltaice (13,5 %), electrocasnicele mici (9%), aparatura electrică, echipamente sportive, sisteme de iluminare şi jucării (7,2%). 

La începutul acestui an, Comisia Europeană (CE) a trimis Estoniei şi României scrisori de punere în întârziere cu privire la deficienţele legate de transpunerea normelor UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (Directiva 2012/19/UE). 

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice, cum ar fi computerele, televizoarele, frigiderele şi telefoanele mobile, reprezintă fluxurile de deşeuri cu cea mai rapidă creştere din UE şi se preconizează că vor creşte la peste 12 milioane de tone până în 2020. 

În cazul în care nu sunt gestionate în mod corespunzător, aceste deşeuri pot provoca probleme de sănătate şi de mediu majore datorită conţinutului lor de substanţe periculoase. Estoniei i se trimite o scrisoare din cauza deficienţelor care includ definiţii incomplete ale termenilor-cheie, lipsa de claritate în ceea ce priveşte obligaţiile care le revin producătorilor, precum şi nesolicitarea de dovezi pentru cazul în care deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt exportate în ţări din afara UE. 

Comisia trimite României o scrisoare de punere în întârziere din cauza unor dispoziţii inexacte şi a unei reflectări incomplete a legislaţiei UE, a unor inconsecvenţe în ceea ce priveşte centrele de colectare şi a absenţei unei dispoziţii specifice care să impună ca toate deşeurile de echipamente electrice şi electronice colectate separat să fie tratate în mod corespunzător. 

Estonia şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat. 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close