Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană îngheață activele şefului Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin şi ale mai multor oligarhi

Uniunea Europeană îngheață activele şefului Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin şi ale mai multor oligarhi

Uniunea Europeană a convenit să înghețe activele din UE ale băncii rusești Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin și ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat vineri în jurnalul oficial al UE.

Uniunea Europeană îngheață activele şefului Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin şi ale mai multor oligarhi
Sursa foto: Twitter
de Claudia Popovici    |    08 Apr 2022   •   23:30

De la începutul războiului din Ucraina, UE a pus pe lista neagră aproximativ 700 de persoane legate de Kremlin sau acuzate că au susținut invazia, pe care Moscova o numește "operațiune specială". Cu toate acestea, acest lucru nu a dus întotdeauna la o înghețare rapidă a activelor, pe fondul obstacolelor juridice și, uneori, a lipsei de voință politică.

Noile măsuri vor lovi alte peste 200 de persoane, majoritatea din regiunile separatiste Luhansk și Donețk, dar și oameni de afaceri de top, politicieni și militari apropiați de Kremlin.

Alte 18 entități au fost, de asemenea, afectate de înghețarea activelor, inclusiv patru bănci, precum VTB, și firme militare, aproape dublând numărul companiilor afectate de sancțiuni de la începutul războiului.

Herman Gref, șeful Sberbank, a fost adăugat pe lista neagră a UE, potrivit documentului. Până acum, UE s-a abținut să sancționeze banca, care joacă un rol-cheie în plățile pentru energie.

Fiicele lui Putin, Ekaterina Tikhonova și Maria Vorontsova, au fost, de asemenea, sancționate acum pentru că au beneficiat de pe urma guvernului rus, se arată în documentul citat de Mediafax.

Putin fusese deja sancționat într-o primă rundă de măsuri restrictive, deși nu este clar ce active dețin el și familia sa în UE.

Oligarhii bogați folosesc, de obicei, paravane sau companii fantomă și trusturi anonime pentru a-și proteja activele, ceea ce face foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, identificarea lor de către anchetatori, în special în jurisdicțiile cu reguli relaxate privind beneficiarii reali ai companiilor.

Directorul executiv al companiei petroliere Surgutneftegas, Vladimir Bogdanov, fondatorul gigantului din aluminiu Rusal, Oleg Deripaska, miliardarul Boris Rotenberg, principalul acționar al celei mai mari companii miniere de aur din Rusia, Polyus, Said Kerimov, și șeful platformei rusești de comerț electronic Ozon, Alexander Shulgin, au fost, de asemenea, sancționați.

Noile decizii fac parte din cel de-al cincilea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, care include o interdicție asupra importurilor de cărbune și restricții de intrare în UE pentru navele și camioanele rusești.

Citiți şi: Uniunea Europeană oferă Ucrainei posibilitatea unei aderări rapide

×
Subiecte în articol: UE Vladimir Putin oligarhi
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close