Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Uniunea Europeană oferă Ucrainei posibilitatea unei aderări rapide

Uniunea Europeană oferă Ucrainei posibilitatea unei aderări rapide

În cadrul unei conferințe la Kiev, Uniunea Europeană i-a înmânat președintelui Zelensky un chestionar care va duce Ucraina cu un pas mai departe în obținerea statutului de candidat la UE.

Uniunea Europeană oferă Ucrainei posibilitatea unei aderări rapide
Sursa foto: hepta
de Claudia Popovici    |    08 Apr 2022   •   21:24

Adresându-se președintelui ucrainean, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va sprijini Ucraina pentru a se asigura că finalizarea acestui proces durează "săptămâni, nu ani", deoarece procesul a fost accelerat din cauza războiului.

"Rusia va coborî în decădere economică, financiară și tehnologică, în timp ce Ucraina mărșăluiește spre viitorul european, asta este ceea ce văd eu", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Primind chestionarul într-un plic, Zelensky i-a asigurat pe jurnaliști că acesta va fi gata într-o săptămână.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a adăugat că au fost alocate peste 7 milioane de euro pentru a sprijini Ucraina în colectarea și prezentarea de dovezi privind crimele de război la Curtea Penală Internațională.

Borrell a menționat, de asemenea, că delegații UE se vor întoarce în curând în capitală și crede că ambasadele vor face același lucru.

Ursula von der Leyen condamnă, la Bucha, "atrocitățile"/UE reafirmă angajamentul integrării Ucrainei

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, s-a deplasat vineri după-amiază, la Bucha, localitate situată la periferia Kievului, şi a condamnat "atrocitățile" atribuite armatei ruse, oficialul european reafirmând angajamentul integrării Ucrainei în Uniunea Europeană.

"A fost important să îmi încep vizita la Bucha. Pentru că, aici, la Bucha, a fost distrusă umanitatea noastră. Mesajul meu adresat poporului ucrainean este: cei responsabili pentru atrocități vor fi deferiţi justiției. Lupta voastră este lupta noastră. Mă aflu astăzi la Kiev pentru a vă transmite că Europa este de partea voastră", a afirmat Ursula von der Leyen, vineri după-amiază, prin Twitter.

La Bucha s-a produs "ceea ce era de neconceput. Am văzut cruzimea armatei lui Vladimir Putin. Am văzut iresponsabilitatea şi cinismul din timpul ocupației acestui oraş. Ucrainenii apără frontiera Europei, apără umanitatea, apără democrația şi îi susținem în această luptă", a subliniat Ursula von der Leyen, conform cotidianului Le Monde.

Preşedintele Comisiei Europene a catalogat drept "demn de dispreț" atacul care a vizat gara din Kramatorsk, soldat cu cel puţin 50 de morți.

Ursula von der Leyen a reafirmat angajamentul faţă de integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. "De obicei, durează câţiva ani până când Consiliul European acceptă o candidatură, dar Ucraina a reuşit într-o săptămână sau două şi vreau să avanseze în această direcție cât mai rapid posibil. Scopul nostru este să prezentăm în această vară candidatura Consiliului", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: UE Ucraina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close