Antena 3 Externe Uraganele Irma și Harvey au sărăcit americanii. Pagube imense și pierderi de sute de miliarde de dolari

Uraganele Irma și Harvey au sărăcit americanii. Pagube imense și pierderi de sute de miliarde de dolari

11 Sep 2017   •   09:13
Uraganele Irma și Harvey au sărăcit americanii. Pagube imense și pierderi de sute de miliarde de dolari
Sursa foto: FOTO: Pixabay

Uraganele Irma, care a ajuns duminică deasupra statului Florida, și Harvey, care a provocat inundații catastrofice în Texas, vor costa 290 de miliarde de dolari, sau 1,5 de puncte procentuale din PIB-ul SUA, potrivit serviciului meteorologic privat Accuweather, citat de AFP.

"Estimările pagubelor provocate de Irma ar urma să se ridice la circa 100 de miliarde de dolari, ceea ce ar face din el unul din uraganele cele mai costisitoare din toate timpurile", a declarat CEO-ul și fondatorul Accuweather, Joel N. Myers. Potrivit acestuia, suma corespunde unei jumătăți de punct procentual din PIB-ul SUA. 

"Noi am estimat că uraganul Harvey va fi catastrofa meteorologică cea mai costisitoare din istoria SUA, cu pagube estimate de 190 de miliarde de dolari, respectiv un punct procentual din PIB", a adăugat Myers.

Împreună, cele două fenomene ciclonice ar produce pagube reprezentând 1,5 puncte procentuale din PIB, ceea ce ar anula creșterea economică prevăzută între luna august și sfârșitul anului. 

Accuwather a întocmit o listă impresionantă cu problemele care generează costuri atât de ridicate: întreruperea activității firmelor, șomajul în creștere pentru luni de zile, distrugerea infrastructurilor care va afecta transportul, pierderi în agricultură care vor fi resimțite în prețuri, creșterea prețurilor carburanților, pagubele produse mașinilor, caselor, antichităților și altor obiecte de artă.

Numai o parte din aceste costuri vor fi acoperite de firmele de asigurări, susține Joel Myers.

Uraganul Irma, care  a lovit dur arhipelagul Keys duminică dimineață, se îndreaptă spre nord și amenință Tampa, un oraș de pe coasta de vest a Floridei.

Uraganul Harvey, care a lovit Texasul la sfârșitul lui august, a provocat pagube materiale foarte importante și a paralizat cel de al patrulea oraș ca mărime din SUA, Houston, unde nivelul inundațiilor a fost pe alocuri de câțiva metri.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close