Antena 3 CNN Externe Ursula von der Leyen intervine în conflictul dintre Polonia și Belarus. UE amenință cu sancțiuni

Ursula von der Leyen intervine în conflictul dintre Polonia și Belarus. UE amenință cu sancțiuni

Președintele Comisiei Europene a intervenit, luni seară, în conflictul de la granița dintre Polonia și Belarus. Ursula von der Leyen a transmis că Uniunea Europeană va aplica sancțiuni.

Ursula von der Leyen intervine în conflictul dintre Polonia și Belarus. UE amenință cu sancțiuni
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    08 Noi 2021   •   21:50

Șefa Comisiei Europene le-a cerut țărilor membre UE să aplice sanțiuni împotriva regimul bielorus. Totodată, s-ar putea lua măsuri și împotriva companiilor aeriene care transportă migranții în Belarus.

Doi vicepreședinți CE se vor deplasa în țările de unde provin cei mai mulți dintre migranți, pentru a-i convinge să nu se mai lase folosiți de regimul Lukaşenko.

„Belarus trebuie să înceteze să mai pună în pericol viețile oamenilor. Folosirea de către Belarus a migranților în scopuri politice este inacceptabilă. Autoritățile bieloruse trebuie să înțeleagă că a pune presiune în acest fel pe Uniunea Europeană, prin folosirea cinică a migranților, nu va ajuta la atingerea scopurilor lor.

Am vorbit cu prim-miniștrii polonez, Mateusz Morawiecki, lituanian, Ingrida Šimonytė, și leton, Arturs Krišjānis Kariņš, pentru a le transmite solidaritatea UE și pentru a discuta măsurile pe care le poate lua UE pentru a-i sprijini în eforturile lor de a facă față acestei crize.

Fac apel la statele membre să aprobe sancțiuni extinse pentru autoritățile bieloruse responsabile pentru acest atac hibrid. 

Vicepreședintele Schinas, împreună cu Înaltul Reprezentant Borrell vor merge în zilele următoare în țările de origine și în țările de tranzit, pentru a se asigura că aceste state iau măsuri pentru a preveni ca cetățenii lor să cadă în capcana întinsă de autoritățile bieloruse.

UE va evalua în mod particular cum să sancționeze - inclusiv prin introducerea pe lista neagră - companiile aeriene din țări terțe care sunt implicate în traficul de ființe umane.

În final, Comisia va evalua împreună cu ONU și agențiile sale specializate cum să prevină o criză umanitară și să se asigure că migranții pot fi trimiși în siguranță înapoi în țările lor de origine, cu ajutorul autorităților lor naționale”, a transmis Ursula von der Leyen, într-o declarație de presă.

Conflictul de la fontiera dintre Polonia și Belarus s-a accentuat luni, după ce au apărut mai multe filmări care arătau mii de persoane venind din Belarus și încercând să treacă de gardul de sârmă ghimpată. Autoritățile poloneze au alocat un număr însemnat de polițiști și soldați.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close