Antena 3 CNN Externe Conflict major la granița dintre Polonia și Belarus. Sute de migranți, așteptați de polițiști și soldați

Conflict major la granița dintre Polonia și Belarus. Sute de migranți, așteptați de polițiști și soldați

Conflictul de la granița dintre Polonia și Belarus se adâncește. Sute de migranți se îndreaptă către frontieră, unde sunt așteptați de 28.000 de polițiști de frontieră, soldați și polițiști.

Conflict major la granița dintre Polonia și Belarus. Sute de migranți, așteptați de polițiști și soldați
Sursa foto: Twitter/ AJ+
de Cerasela Stafie    |    08 Noi 2021   •   18:45

Polonia a acuzat Belarus că încearcă să declanșeze o confruntare majoră, luni. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe videoclipuri care au arătat sute de migranți mergând spre granița dintre cele două țări.

Mulți dintre ei au ajuns deja la gardul de sârmă ghimpată și încearcă să-l distrugă.

La rândul ei, Lituania vecină a spus că ar putea introduce o stare de urgență la granița cu Belarus. 

Uniunea Europeană, din care fac parte Polonia și Lituania, acuză Minskul că încurajează migranții din Orientul Mijlociu și Africa să treacă în UE prin Belarus, fiind o formă de război hibrid și o răzbunare pentru sancțiunile occidentale impuse guvernului președintelui Alexander Lukașenko pentru abuzuri împotriva drepturilor omului.

În clipurile distribuite pe rețelele de socializare se poate vedea un bărbat care taia o parte dintr-un gard de sârmă ghimpată, altul ataca gardul cu o cazma, în timp ce un soldat polonez pulveriza o substanță neidentificată dintr-o cutie, scrie Reuters.

Un alt videoclip arăta sute migranții purtând rucsacuri și îmbrăcăminte de iarnă, mergând pe marginea unei autostrăzi.

''Belarusul vrea să provoace un incident major, de preferat cu focuri de armă şi victime: potrivit relatărilor media, pregăteşte o provocare majoră lângă Kuznica Bialostocka şi va exista o tentativă la o trecere frontalieră masivă'', a declarat ministrul de externe adjunct Piotr Wawrzyk pentru postul public de radio polonez.

''Autorităţile poloneze sunt pregătite pentru orice scenariu'', a scris pe Twitter ministrul adjunct de interne Maciej Wasik.

Lituania a declarat, de asemenea, că va aloca trupe suplimentare la graniță pentru a se pregăti pentru o posibilă creștere a numărului de migranți. Letonia a spus că situația este „alarmantă”.

Potrivit cotidianului german „Die Welt”, între 40 și 50 de zboruri sunt efectuare săptămânal între Minsk și Orientul Mijlociu. Publocația a mai transmis și că unele avioane au aterizat pe aeroportul din Grodno, la 20 km de granița poloneză. Se estimează că între 800 și 1.000 de imigranți ar intra în fiecare zi în Belarus.

Belarus condamnă atitudinea Poloniei

Guvernul lui Lukașenko a negat în mod repetat fabricarea unei crize a migranților, dând vina pe Occident pentru trecerea și tratamentul acestora. Belarusul a confirmat luni că mulți refugiați se îndreptau spre granița poloneză, dar a spus că Varșovia adoptă o „atitudine inumană”.

Ministrul polonez al apărării a transmis că în jur de 12.000 de soldați se află și ei la graniță. De asemenea, Katarzyna Zdanowicz, purtătoarea de cuvânt a poliției de frontieră, a precizat că oamenii încearcă să treacă de gardul de sârmă ghimpată.

Liderul opoziției din Belarus, în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, a cerut un răspuns ferm din partea UE și a Națiunilor Unite.

„Regimul din Belarus intensifică criza la frontieră – migranții sunt împinși la granița UE de bărbați înarmați”, a scris ea pe Twitter. „Contrabanda de migranți, violența și relele tratamente trebuie să înceteze”.

UE, Statele Unite și Marea Britanie au impus sancțiuni Belarusului după ce Lukașenko a declanșat o represiune violentă împotriva protestelor în masă în urma alegerilor disputate de anul trecut.

„Regimul lui Lukașenko pune în pericol viețile și sănătatea migranților, folosindu-i pentru a escalada criza la frontieră și pentru a provoca Polonia”, a declarat Bix Aliu, responsabilul cu afaceri al SUA la Varșovia. „Acțiunile ostile ale Belarusului exacerbează în mod periculos situația de la granița cu UE și NATO și trebuie să se încheie imediat”.

Lukașenko a sfidat apelurile opoziției de a demisiona, susținut de bani și sprijin diplomatic din partea aliatului tradițional Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăudat modul în care Minskul gestionează problema migranților, spunând că Belarus ia toate măsurile necesare pentru a acționa legal.

Organizațiile caritabile spun că migranții se confruntă cu condiții meteorologice severe și cu o lipsă a alimentelor și asistenței medicale.

Polonia a declarat că șapte migranți au fost găsiți morți pe partea sa a graniței, iar de partea Belarusului numărul morților ar fi mai ridicat.

Grupurile umanitare îi acuză pe naționaliștii polonezi  că au încălcat dreptul internațional la azil prin împingerea migranților înapoi în Belarus în loc să accepte cererile lor de protecție. Polonia spune că acțiunile sale sunt legale.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe Facebook: "Granița poloneză nu este doar o linie pe o hartă. Granița este sacră - a fost vărsat sânge polonez pentru asta!".

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close