Antena 3 CNN Externe Vaclav Havel atacă Rusia la aniversarea ?revoluţiei de catifea?

Vaclav Havel atacă Rusia la aniversarea ?revoluţiei de catifea?

Vaclav Havel atacă Rusia la aniversarea ?revoluţiei de catifea?
Sursa foto: vaclav havel
18 Noi 2009   •   00:38

Vaclav Havel, dizidentul care a condus revoluţia de catifea din Cehoslovacia, a folosit aniversarea a 20 de ani pentru a avertiza că Rusia rămâne o ameninţare, în pofida dispariţiei Uniunii Sovietice.
Politicianul, acum în vârstă de 73 de ani, arăta că guvernul rus stăpâneşte arta manipulării populaţiei sale în timp ce menţine o faţadă democratică.
"Era sistemelor dictatoriale şi totalitare nu s-a încheiat. Se poate să se fi termina o formă tradiţională aşa cum o ştim din secolul 20, dar s-au născut modalităţi noi, mult mai sofisticate de a controla societatea. Se cere alertă, grijă, precauţie, studiu şi o privire detaşată", declara acesta.
Avertismentele sale vin pe fondul manifestărilor ce au dus la căderea comunismului în Cehoslovacia.
Mii de persoane au refăcut drumul făcut de studenţi la demonstraţia din 1989.
În noapte de 17 noiembrie 1989 circa 15000 studenţi, impulsionaţi de căderea Zidului Berlinului cu două săptămâni înainte, s-au văzut atacaţi de poliţie. Aceasta a declanşat demonstraţii de masă, iar pe 25 noiembrie, circa 800.000 de protestatari au ieşit pe străzile din Praga. Două zile mai târziu o grevă generală a 75% din populaţie a dus la demisia guvernului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close