Antena 3 Externe Independentul Alexander Van der Bellen a câştigat alegerile prezidenţiale în Austria

Independentul Alexander Van der Bellen a câştigat alegerile prezidenţiale în Austria

04 Dec 2016   •   19:27
Independentul Alexander Van der Bellen a câştigat alegerile prezidenţiale în Austria
Sursa foto: Foto: Van der Bellen/Facebook

Candidatul independent Alexander Van der Bellen, sprijinit de Verzi, l-a învins duminică pe contracandidatul său Norbert Hofer, susţinut de extrema dreaptă, potrivit unui prim sondaj realizat de postul public de televiziune ORF, transmite DPA.

Van der Bellen era creditat cu 53,6% din voturi, faţă de 46,4% pentru Hofer, potrivit primelor estimări. Hofer a primit circa 1,9 milioane de voturi, faţă de peste 2 milioane de voturi câştigate de Van der Bellen, arată aceleaşi estimări, potrivit EFE. Estimările făcute de ORF au la bază contabilizarea a 58% dintre buletinele de vot. Marja de eroare este de 1,2 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că înfrângerea lui Hofer era aproape sigură.

Van der Bellen a fost felicitat de însuşi Hofer. "Îl felicit pe Alexander Van der Bellen pentru succesul său şi le cer tuturor austriecilor să rămână uniţi şi să conlucreze. Toţi suntem austrieci, nu contează ce-am decis la urne", a scris Hofer într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook."Dragi prieteni. Vă mulţumesc, m-aţi sprijinit într-o manieră minunată şi sunt nespus de trist că nu a mai funcţionat o dată. M-ar fi încântat să pot avea grijă de Austria noastră", a adăugat el.

La rândul său, şefa Verzilor, Eva Glawischnig - partid pe care Van der Bellen l-a condus ani la rândul - a vorbit despre "o zi istorică" la aflarea estimărilor, potrivit EFE.

În toate circumscripţiile în care s-au făcut sondaje la orele 16:20 GMT (votul s-a încheiat la ora 16:00 GMT, iar primele estimări făcute de ORT erau aşteptate către ora 16:15 GMT - n.r.), Van der Bellen înregistrase procente mai bune comparativ cu cele înregistrate la 22 mai, în turul doi al scrutinului prezidenţial, invalidat de justiţia din această ţară.

Este a doua victorie pentru Van der Bellen în această neobişnuită cursă electorală, notează DPA, care aminteşte că în luna mai candidatul independent câştigase cu 50,3% din voturi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close