Antena 3 CNN Externe Van Rompuy: ?Turcia nu va fi niciodată parte a Europei?

Van Rompuy: ?Turcia nu va fi niciodată parte a Europei?

Van Rompuy: ?Turcia nu va fi niciodată parte a Europei?
Sursa foto: van rompuy
19 Noi 2009   •   19:33

Premierul belgian Herman Van Rompuy, candidat cu şanse mari la preşedinţia UE, se opune integrării Turciei în Uniunea Europeană.
"Turcia nu este parte a Europei şi nu va fi niciodată parte a Europei," declara Van Rompuy la o întâlnire la Consiliul Europei axată pe posibilitatea intrării Turciei în UE, organizată în Belgia, în decembrie 2004.
În timpul discursului, liderul belgian a subliniat valorile fundamentale creştine ale Europei, care ar fi subminate prin admiterea Turciei în uniune, scrie euobserver.
"O extindere a UE pentru a include Turcia nu poate fi considerată ca orice altă extindere din trecut. Valorile universale existente în Europea, şi care sunt şi valori fundamentale creştine, îşi vor pierde vigoarea prin intrarea unei ţări islamice mari precum este Turcia," declara politicianul, la acea vreme de opoziţie, în cadrul discursului care până acum nu a fost făcut public.
Oficialii belgieni au confirmat autenticitatea discursului, dar subliniau că aceste declaraţii au fost făcute din opoziţie.
Anticipând că aceste afirmaţii ar putea fi folosite de Marea Britanie, care este pro-aderarea Turciei, pentru a respinge candidatura lui Van Rompuy la funcţia de top a UE, un oficial a subliniat că "lucrurile pe care le spui în opoziţie sunt diferite de ce spui când eşti la guvern."
Antena3.ro

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close