Antena 3 CNN Externe Vaticanul sancționează doi episcopi polonezi pentru că au au mușamalizat cazuri de agresiuni sexuale asupra minorilor

Vaticanul sancționează doi episcopi polonezi pentru că au au mușamalizat cazuri de agresiuni sexuale asupra minorilor

Doi episcopi polonezi au fost sancționați de Vatican pentru că au muşamalizat cazuri de agresiuni sexuale comise de clerici asupra minorilor, a anunţat vineri Episcopatul Poloniei.

Vaticanul sancționează doi episcopi polonezi pentru că au au mușamalizat cazuri de agresiuni sexuale asupra minorilor
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Iun 2021   •   13:35

Aceștia sunt episcopul decan al Zielona Gora și Gorzow (sud-vest), episcopul Stefan Regmunt și episcopul emerit de Kalisz (centru), episcopul Stanislaw Napierala, potrivit a două comunicate de presă publicate de serviciul de presă al Conferinței episcopale poloneze.

Ambele texte se referă la „neglijență” în tratarea cazurilor de „agresiune împotriva minorilor comise de preoți” în cele două eparhii respective.

Celor doi episcopi li s-a interzis sărbătorile publice și li se cere să participe la finanțarea unei fundații pentru protecția minorilor în cadrul comunității catolice.

Acesta este încă un episod dintr-un lung șir de acuzații de abuz sexual care zdruncină puternica Biserică Catolică Poloneză.

În mai, alți doi episcopi polonezi au fost sancționați de Vatican din aceleași motive, în timp ce în martie, procuratura poloneză a primit o plângere împotriva cardinalului Stanislaw Dziwisz, foarte apropiat de Ioan Paul al II-lea, și alți trei episcopi pentru acoperirea cazurilor de pedofilie în Biserica.

Anul trecut, Vaticanul a decis sancţiuni împotriva unui cardinal polonez în vârstă de 97 de ani, Henryk Gulbinowicz, care a murit între timp, în urma unei anchete, a cărei natură nu a fost precizată, privind presupuse agresiuni sexuale, şi împotriva episcopului Edward Janiak, suspectat că ar fi acoperit cazuri de pedofilie.

De asemenea, Slawoj Leszek Glodz, arhiepiscopul de Gdansk, cunoscut pentru stilul său de viaţă luxos, a demisionat în urma acuzaţiilor de hărţuire a preoţilor şi a lipsei de reacţie la acuzaţiile de agresiuni sexuale. Săptămâna trecută, episcopul Glodz a fost ales primar în Piaski (nord-estul ţării).

 

×
Subiecte în articol: vatican sanctiuni minori episcop
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close