Antena 3 CNN Externe Vaticanul, anchetat pentru spălare de bani

Vaticanul, anchetat pentru spălare de bani

Vaticanul, anchetat pentru spălare de bani
Sursa foto: Foto:stemcellumbilicalcordblood.com
22 Sep 2010   •   16:17

Vaticanul este anchetat pentru spălare de bani. Primii doi oficiali ai Băncii Vaticanului au intrat în vizorul poliţiştilor italieni după câteva tranzacţii suspecte. Anchetatorii au blocat deja 23 de milioane de euro din conturile instituţiei.

Ancheta a fost lansată după ce Fiscul de la Roma a descoperit două tranzacţii suspecte între Banca Vaticanului şi două bănci italiene diferite. Se pare că reprezentanţii Sfântului Scaun au încercat să transfere zeci de milioane de euro în străinătate.

Magistraţii verifică acum dacă oficialii au încălcat legile care cer băncilor să divulge informaţii despre operaţiunile financiare şi provenienţa fondurilor.

Imediat, Vaticanul a emis un comunicat prin care îşi declară uimirea faţă de anchetă şi dă asigurări că datele necesare sunt disponibile deja la Banca naţională a Italiei.

Nu este prima dată când instituţia este implicată într-un scandal. Acum 28 de ani, guvernatorul său a fost pus sub acuzare pentru implicare în prăbuşirea uneia dintre cele mai mari bănci private de atunci dar nu a fost arestat niciodată.

Cunoscută oficial drept Institutul pentru Lucrări Religioase, Banca Vaticanului a fost înfiinţată în timpul celui de al Doilea Război Mondial pentru a administra conturile ordinelor religioase, cardinalilor, episcopilor şi preoţilor.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Vatican spalare de bani banca
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close