Antena 3 CNN Externe Vaticanul BLOCHEAZĂ o expoziţie de fotografii care prezintă cupluri GAY

Vaticanul BLOCHEAZĂ o expoziţie de fotografii care prezintă cupluri GAY

Vaticanul BLOCHEAZĂ o expoziţie de fotografii care prezintă cupluri GAY
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de G.S.    |    29 Sep 2013   •   16:09
Vaticanul a blocat organizarea unei expoziţii de fotografii care prezintă cupluri gay sărutându-se în mai multe biserici din Roma şi a trimis organizatorilor evenimentului o scrisoare în care îi ameninţă că îi va da în judecată, informează huffingtonpost.com.
În ciuda mesajului transmis în urmă cu câteva zile de papa Francisc prin care suveranul pontif îi îndeamna pe credincioşii catolici să dea dovadă de mai multă toleranţă faţă de persoanele gay, Vaticanul a decis să blocheze organizarea expoziţiei "Trialogo", conţinând fotografii realizate de Gonzalo Orquin, al cărei vernisaj era programat miercuri seară la Galleria L'Opera din Roma.
Expoziţia constă într-o serie de fotografii ale unor cupluri de acelaşi sex, care se sărută în mai multe biserici din Roma. Vaticanul a trimis galeriei romane o scrisoare în care îi ameninţă pe organizatorii evenimentului cu un proces în justiţie, afirmând că "biserica este împotriva acestei expoziţii".
Claudio Tanturri, purtătorul de cuvânt al Vicariatului papal, a declarat pentru publicaţia The Local că acea expoziţie de fotografii încalcă Constituţia italiană. "Legea constituţională italiană garantează sentimentul religios al individului şi reglementează funcţionarea lăcaşurilor de cult", a spus el. "Din acest motiv, fotografiile (realizate de Gonzalo Orquin, n.r.) nu sunt potrivite şi nu sunt în conformitate cu spiritualitatea lăcaşurilor de cult, pentru că aduce ofense şi piedici în dezvoltarea spirituală a omului, în special în acele locuri de exprimare a credinţei", a adăugat Claudio Tanturri.
Fotografiile au fost realizate în mai multe biserici din Roma şi prezintă atât persoane gay, cât şi persoane heterosexuale, care s-au oferit să pozeze pentru Gonzalo Orquin.
După ce au primit acea scrisoare de la Vatican, organizatorii expoziţiei s-au consultat cu avocaţii lor şi au anunţat: "Din motive de securitate, am decis să nu prezentăm acele fotografii". Totuşi, avocaţii lor analizează cazul şi Gonzalo Orquin speră totuşi că imaginile sale vor fi în cele din urmă prezentate publicului larg.
Gonzalo Orquin, care este spaniol şi în acelaşi timp catolic, consideră că, după cei opt ani pe care i-a petrecut locuind la Roma, a ajuns la concluzia că Italia este "o ţară foarte homofobă". "Nu există alte ţări în Europa, sau cel puţin în Occident, care să fie atât de înapoiate precum aceasta", a spus el.
Flavio Romani, preşedintele organizaţiei Arcigay, care militează pentru drepturile homosexualilor, a spus că reacţia Vaticanului faţă de această expoziţie este "grotescă".
"În acele imagini, în care Biserica a văzut o provocare, eu văd iubire, un fel de veneraţie publică, care creează armonie, nu contrast. Indignarea Bisericii Catolice este, din acest motiv, una extrem de grotescă", a spus Flavio Romani.
 

×
Subiecte în articol: Vatican blocaj fotografii gay

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close