Antena 3 CNN Externe Veneţia este pe moarte. O asociaţie civică a organizat funeraliile simbolice ale oraşului

Veneţia este pe moarte. O asociaţie civică a organizat funeraliile simbolice ale oraşului

Veneţia este pe moarte. O asociaţie civică a organizat funeraliile simbolice ale oraşului
Sursa foto: Venetia
15 Noi 2009   •   17:58

Veneţia este pe moarte. Acesta este avertismentul unei asociaţii civice care a organizat sâmbătă funeraliile simbolice ale oraşului lagunelor. Pretextul a fost scăderea numărului locuitorilor sub pragul de 60.000 - doar o treime din populaţia de acum cinci decenii.

Cortegiul funerar format din gondole a pornit din apropierea gării şi a străbătut Marele Canal, pe fundalul sonor al cântecelor şi poemelor în dialect veneţian.

Din cauza situaţiei geografice speciale, la Veneţia, locuinţele, dar şi multe bunuri de primă necesitate, costă de două ori mai mult decât pe ţărm. Din acest motiv, mulţi tineri fac totul ca să plece din oraş, iar populaţia scade permanent. O asociaţie culturală locală a promis că va organiza "înmormântarea" simbolică a oraşului când populaţia va scădea sub 60.000 de locuitori, iar acum s-a ţinut de cuvânt.

Autorităţile locale spun că funeraliile au fost "premature", deoarece populaţia este de fapt mai mare, dacă se ţine seama şi de insulele mai mici din lagună. Reprezentanţii primăriei recunosc, totuşi, că localnicii trebuie sprijiniţi mai puternic să rămână acasă, pentru ca Veneţia să nu rămână doar o fascinantă destinaţie turistică.

O echipă de cercetători americani a profitat de ceremonie pentru a lua probe de ADN de la veneţienii din familii care trăiesc de mai multe generaţii în oraş. Ei vor încerca să afle originile populaţiei locale, studiată, deja, ca o specie pe cale de dispariţie.

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close