Antena 3 CNN Externe Vicepreşedintele misiunii ONU: Mi s-a ordonat să acopăr frauda electorală din Afganistan

Vicepreşedintele misiunii ONU: Mi s-a ordonat să acopăr frauda electorală din Afganistan

Vicepreşedintele misiunii ONU: Mi s-a ordonat  să acopăr frauda electorală din Afganistan
Sursa foto: Peter Galbraith
06 Oct 2009   •   08:36

Şeful misiunii ONU din Afganistan este acuzat de fostul său subaltern că a ordonat o acoperire sistematică a dimensiunii fraudei electorale a preşedintelui Karzai. În cadrul unui atac asupra rolului ONU în alegerile din 20 august, Peter Galbraith, care a fost concediat săptămâna trecută din funcţia de vicepreşedinte al Reprezentanţei Speciale al Misiunii ONU din Kabul, declara că Eide Kai i-a ordonat să dezvăluie dovezi ale fraudei sau să le arate autorităţilor.
Drept urmare, aprecia el, alegerile au acordat talibanilor ?cea mai mare strategie victorie strategică în opt ani de luptă cu SUA şi partenerii afgani?.
El dezvăluia că ONU a strâns dovezi conform cărora o treime de voturile lui Karzai sunt fraudate. Dacă acesta afirmaţii sunt adevărate, aceasta l-ar duce pe Karzai sub cele 54 de procente pe care i le acordă alegerile, ceea ce ar însemna un tur doi.
Atacul lui Galbraith pare menit a contracara relatările că guvernul SUA şi comunitatea internaţională au acceptat verdictul oficial al autorităţilor afgane.

Galbraith a mai afirmat că Eide i-a ordonat să nu urmărească informaţiile conform cărora preşedintele afgan va folosi centrele de vot din zonele instabile pentru a realiza fraude.
El scria în Washington Post că în alte etape critice, i s-a cerut de asemenea să nu urmărească acuzaţiile de fraudă.

?Echipa mea a strâns dovezi de sute de cazuri de fraudă şi, mai important, au adunat informaţii despre prezenţa la vot din provinciile sudice, unde puţini au venit la vor, dar au fost înregistrate un număr mare de buletine. Eide ne-a cerut să nu divulgăm datele nimănui, inclusiv comisiei electorale pentru plângeri, instituţie afgană susţinută de ONU menită a ancheta fraudele.
De la demiterea lui Galbraith, cel puţin cinci dintre colegii săi de la misiunea ONU din Afganistan au demisionat.
Galbraith a respins afirmaţiile lui Eide că ONU nu are mandat de a interveni în procesul electoral afgan.


?Consiliul de Securitate al ONU a cerut misiunii să sprijine instituţiile electorale afgane pentru a organiza ?un vot liber, şi transparent?, nu unul fraudulos. Şi cum sunt atât de multe în joc- cu peste 100.000 de soldaţi americani şi de coaliţie în acest stat, comunitate internaţională are un interes evident în a se asigura că alegerile afgane nu înrăutăţesc situaţia .?
Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close