Antena 3 CNN Externe Vietnam cumpără submarine ruseşti pentru a se lupta cu China

Vietnam cumpără submarine ruseşti pentru a se lupta cu China

Vietnam cumpără submarine ruseşti pentru a se lupta cu China
Sursa foto: submarin kilo class
18 Dec 2009   •   15:37

Vietnam a semnat un acord militar cu Rusia ce vizează achiziţia a şase submarine, ca parte a unei strategii de a respinge pretenţiile Chinei asupra insulelor deosebit de bogate în resurse din Marea Chinei de Sud, arată analiştii.
Deşi mare parte din echipamentul militar vietnamez este vechi, s-a decis alocarea unei sume imense pentru dezvoltarea unei flote subacvatice din pricina tensiunilor cu marele său vecin pentru arhipelagurile Paracel şi Spratly .
Vietnam şi Rusia au semnat acordul pe termen lung în această săptămână, în timpul vizitei premierului Nguyen Tan Dung la Moscova. Detaliile nu au fost publicate, dar agenţia Interfax scrie că Vietnam vrea să cumpere şase submarine diesel-electrice de clasa Kilo cu circa două miliarde de dolari.
Conform analiştilor decizia Vietnamului se bazează pe preocupările pentru mediul maritim mai ales în Marea Chinei de Sud, unde se confruntă cu China.
Înb ultimul incident, Vietnam a trimis o notă diplomatică ambasadei chineze de la Hanoi în care cere Chinei să returneze bărcile şi echipamentul de pescuit al unor pescari vietnamezi opriţi în jurul insulelor Paracel. În aceste ape disputate de cele două părţi s.au raportat tot mai multe nave de patrulă chineze în ultima perioadă.
Şi Taiwan pretinde la Paracel - ocupate de China - în timp ce pe Spratlys ?se bat ? China, Vietnam, dar şi Filipine, Malaezia, Brunei şi Taiwan.
În 1988, Vietnam şi China au dus o scurtă luptă navală lângă Spratly. Arhipelagurile sunt considerate avanposturi strategice cu mari resurse de petrol, gaze naturale, dar şi peşte.
Vietnam a mai comandat din Rusia 12 aparate Suhoi Su-30MK2 de peste 500 milioane dolari.
Antena3.ro

×
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close