Antena 3 CNN Externe Vinul slab alcoolizat scade riscul de cancer

Vinul slab alcoolizat scade riscul de cancer

Vinul slab alcoolizat scade riscul de cancer
18 Ian 2010   •   19:25

Un pahar de vin slab alcoolizat, consumat zilnic, ar putea fi suficient pentru diminuarea riscurilor de a dezvolta unele tipuri de cancer, relatează BBC, care citează un studiu al World Cancer Research Fund.

Conform cercetătorilor, persoanele care consumă vin cu o concentraţie a alcoolului de 10% şi nu de 14% ar putea avea de câştigat din acest punct de vedere. Fundaţia de caritate citată solicită companiilor producătoare de vinuri şi bere să producă mai multe astfel de băuturi cu o cantitate scăzută de alcool.

Studiul se bazează pe un raport din 2007 ale cărui cifre evidenţiază faptul că există o legătură între consumul de alcool şi cancer. Raportul recomandă bărbaţilor nu mai mult de două pahare pe zi, iar femeilor doar unul.

Cifrele utilizate la acest studiu au relevat faptul că riscul creşte cu fiecare 10 grame de alcool în plus consumate regulat. Pornind de aici, cercetătorii au calculat că, în teorie, o persoană care bea un pahar de 250 ml de vin pe seară va avea cu 7% mai puţine şanse să dezvolte cancer de intestin dacă ar consuma vin cu concentraţia alcoolică de 10% şi nu de 14%.

Aceasta este o scădere nesemnificativă a riscurilor pentru fiecare individ, şi nu există dovezi clare în privinţa perioadei de timp în care o persoană ar trebui să înlocuiască vinul mai concentrat alcoolic cu cel slab pentru a se putea bucura de aceste beneficii.

Fundaţia care a condus studiul a precizat totuşi că, pentru fiecare 100 de persoane care consumă astfel vinul, un caz de cancer intestinal va fi evitat. Deşi studiul s-a axat pe cancerul de tip intestinal, cercetătorii susţin că nu există vreun motiv să creadă că metoda nu va funcţiona şi în cazul altor forme de cancer (de gât, esofagian, de sân, etc.).

?Dacă toţi cei care beau vin cu o concentraţie a alcoolului de 14% trec la unul mai slab alcoolizat mâine, spre exemplu, este foarte posibilă prevenirea a sute de cazuri de cancer în Marea Britanie?, a declarat Dr Rachel Thompson, science programme manager pentru WCRF.

Ea i-a rugat pe retailerii de alcool să aducă pe piaţă mai multe sortimente de vin şi bere slab alcoolizate. Potrivit acesteia efectele ar putea fi similare şi în cazul berii slab alcoolizate.

Antena3.ro

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close