Antena 3 CNN Externe Oamenii sunt în stradă în Africa de Sud. A fost trimisă armata

Oamenii sunt în stradă în Africa de Sud. A fost trimisă armata

Africa de Sud se confruntă cu o serie de violenţe fără precedent, totul plecând de la condamnarea de săptămâna trecută a lui Jacob Zuma. Având în vedere că poliţiştii n-au mai putut face faţă, în multe situaţii, s-a luat decizia mobilizării Armatei pentru a pune capăt revoltelor.

Oamenii sunt în stradă în Africa de Sud. A fost trimisă armata
Sursa foto: FAcebook/VOA Studio 7
de Alexandra Ionescu    |    13 Iul 2021   •   09:20

Arestarea fostului preşedinte Jacob Zuma a dus la numeroase jafuri şi incendii în Africa de Sud.

Au fost patru zile de violenţe pe străzi, mulţimi de oameni blocând drumuri şi devastând centre comerciale.

Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar altele 219 au fost arestate în urma acestor violenţe. Având în vedere că poliţiştii n-au mai putut face faţă, a fost scoasă armata în stradă, la Johannesburg, pentru a opri evenimentele violente.

Aceste violenţe au izbucnit după ce Jacob Zuma a început să ispăşească, miercuri, 15 luni de închisoare, în urma ultrajului unei instanţe, și fiind apoi alimentate de situaţia economică precară din Africa de Sud.

Economia sud-africană înregistrează probleme serioase din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în luna iunie, în contextul valului cu numărul trei de coronavirus.

Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat pentru ultraj pentru că s-a folosit de tertipuri pentru a evita să depună mărturie într-o anchetă de corupție care îl vizează.

Fostul președinte este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani în care a fost la guvernare, între 2009-2018.

Actualul preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a reiterat, duminică seara, un apel la calm şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aceste violenţe „sporadice, dar tot mai violente”.

„Unii se simt, fără îndoială, răniţi şi furioşi, dar nimic nu justifică acţiuni atât de distructive”, care riscă să afecteze şi mai mult economia fragilizată a Africii de Sud, a transmis preşedintele sud-african.

”Actele de violență și jafurile din ultimele zile din Africa de Sud au fost „rareori văzute în istoria democrației noastre”, a declarat președintele Cyril Ramaphosa luni seara, într-un discurs televizat

„Este vital să restabilim calmul și stabilitatea țării”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Africa de Sud violente armata presedinte
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close