Antena 3 CNN Externe Violențe în stradă la Atena și la Salonic, după moartea tânărului de etnie romă împușcat în cap de un polițist

Violențe în stradă la Atena și la Salonic, după moartea tânărului de etnie romă împușcat în cap de un polițist

Proteste violente au avut loc în Grecia după decesul unui tânăr de 16 ani, de etnie romă, care a fost împușcat în cap de un polițist după ce a alimentat la o benzinărie și a plecat fără să plătească.

Violențe în stradă la Atena și la Salonic, după moartea tânărului de etnie romă împușcat în cap de un polițist
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2022   •   17:47

Decesul, care a survenit la șase zile de la incident, a scos în stradă mii de persoane la Salonic și la Atena, relatează Antena 3 CNN.

Potrivit The Guardian, aproximativ 2.500 de oameni au manifestat la Salonic, orașul unde trăia adolescentul rom.

O acțiune similară a avut loc în capitala greacă, după ce grupuri de studenți și anarhiști au chemat la proteste împotriva autorităților.

Presa greacă a raportat că protestatarii au incendiat cauciucuri și au blocat drumuri.

Poliția din Salonic a anunțat că aproximativ 50 de persoane care au ieșit dintr-un campus universitar marți, după-amiază, au aruncat sticle incendiare către o unitate a poliției anti-revoltă staționată în apropiere.

Nu au fost raportați răniți în urma acestor ciocniri.

A murit adolescentul împușcat de poliția greacă la Salonic

Băiatul de 16 ani împușcat de polițiști greci săptămâna trecută, la Salonic, a murit marți, la spitalul "Hipocrate", la ora locală 10, transmite BBC.

Adolescentul a fost adus la acest spital pentru a fi operat, după ce a fost împușcat în cap de un polițist în timpul unei urmăriri pe șosea.

Conform imaginilor recuperate de pe camerele de supraveghere, băiatul de etnie romă și-ar fi alimentat la o benzinărie vehiculul cu combustibil în valoare de 20 de euro, după care a plecat fără să plătească. 

În benzinărie se aflau la momentul respectiv patru polițiști, care au pornit în urmărirea lui, pe motociclete.

Unul dintre polițiști a deschis focul și l-a nimerit în cap pe fugar.

Polițistul care a tras susține că suspectul intenționa să lovească forțele de ordine cu mașina

Ofițerul susține că a executat inițial foc de avertisment și a tras asupra suspectului după ce acesta și-a întors pe șosea vehiculul cu intenția aparentă de a-i lovi pe polițiști.

După incident, polițistul în cauză a fost plasat în arest la domiciliu.

El s-a prezentat deja în fața instanței, unde a fost acuzat de tentativă de omor din culpă, încadrare care va trebui schimbată după moartea tânărului.

Ministrul grec al Protecției Civile, Takis Theodorikakos - care are în responsabilitate serviciile de securitate din țară - s-a declarat, într-un mesaj pe Twitter, "profund întristat" de moartea băiatului de 16 ani.

"Cazul este instrumentat de instanță, care este singura competentă să aprecieze faptele și să judece responsabilitățile", a arătat ministrul.

 

×
Subiecte în articol: rom impuscat in cap salonic atena
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close