Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin i-a avertizat direct pe Emmanuel Macron și Olaf Scholz | Ce vrea liderul rus pentru a debloca porturile ucrainene

Vladimir Putin i-a avertizat direct pe Emmanuel Macron și Olaf Scholz | Ce vrea liderul rus pentru a debloca porturile ucrainene

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit sâmbătă dimineață cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.

Vladimir Putin i-a avertizat direct pe Emmanuel Macron și Olaf Scholz | Ce vrea liderul rus pentru a debloca porturile ucrainene
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Mai 2022   •   16:34

Potrivit președinției ruse, citată de BBC, Putin le-a spus celor doi lideri europeni că furnizarea de arme către Ucraina este periculoasă și i-a avertizat asupra riscurilor de destabilizare a situației și de agravare a crizei umanitare.

Liderul de la Kremlin a abordat și problema cerealelor blocate în porturile ucrainene, ca urmare a campaniei militare a Moscovei.

Condiția de deblocare rămâne cea enunțată anterior: ridicarea sancțiunilor.

Rusia "este pregătită să ajute la găsirea de opțiuni pentru exportul nestingherit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre.

O creștere a ofertei de îngrășăminte și produse agricole rusești va contribui, de asemenea, la reducerea tensiunilor pe piața mondială a produselor alimentare, ceea ce, desigur, va necesita eliminarea sancțiunilor relevante", susține Kremlinul.

Putin spune că Moscova este deschisă reluării negocierilor cu Kievul

Președinția rusă a mai transmis că în convorbirea lui Putin cu Macron și Scholz a fost acordată "o atenție deosebită" negocierilor dintre Ucraina și Rusia.

Dialogul este înghețat "din vina Kievului", însă Vladimir Putin "a confirmat deschiderea părții ruse față de reluarea dialogului", conform sursei citate.

Discuțiile dintre liderul rus și liderii francez și german vin în contextul informațiilor despre progresele pe care armata rusă le face în Donbas.

Moscova anunță că a preluat complet controlul la Lyman

Ministerul rus al Apărării transmite că orașul Lyman din regiunea Donețk este "sub controlul deplin" al trupelor Moscovei și al separatiștilor din Donbas.

Anunțul vine la o zi după ce separatiștii pro-ruși au anunțat că au capturat complet orașul, care este un important nod feroviar situat la vest de Severodonețk.

Lyman oferă acces strategic la poduri feroviare și rutiere peste râul Doneț.

"În urma acțiunilor comune ale unităților miliției din Republica Populară Donețk și ale forțelor armate ruse, orașul Lyman a fost complet eliberat de naționaliștii ucraineni", se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Vineri, Ucraina a confirmat că Rusia a capturat "cea mai mare parte" din Lyman, dar că forțele sale continuă să blocheze înaintarea inamicului spre Sloviansk, oraș aflat la o jumătate de oră de mers pe șosea, spre sud-vest.

Britanicii confirmă avansul rușilor la Lyman

Forțele ruse au capturat "probabil" cea mai mare parte a orașului Lyman, în nordul regiunii Donețk, într-o operațiune preliminară pentru următoarea etapă a ofensivei lor în estul Ucrainei.

O mențiune în acest sens apare în cea mai recentă actualizare a informațiilor privind Ucraina, realizară de Ministerul britanic al Apărării.

Actualizarea precizează că este probabil ca trupele ruse să "aibă ca prioritate forțarea unei traversări a râului" în zilele următoare.

×
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close